СЗО определи като "много слаб" риска от заразяване със Зика на Олимпиадата

СЗО определи като "много слаб" риска от заразяване със Зика на Олимпиадата

Кризисният комитет на Световната здравна организация (СЗО) за вируса Зика прецени, че допълнителният риск от предаване на заразата, свързан с олимпийските игри в Бразилия, е "много слаб", съобщи Франс прес.

"Има много слаб повишен риск", тъй като игрите се провеждат през зимата в Бразилия, освен това страната засилва в момента мерките за контрол върху предаването на болестта, което също би трябвало да намали риска", заяви д-р Дейвид Хейман, председател на комитета, пред журналисти в Женева.

Съответно комитетът "подновява предишните си препоръки, според които не са необходими общи ограничения върху пътуванията до страни и региони", засегнати от вируса Зика, "включително до бразилските градове, домакини на състезанията от олимпиадата".

Същевременно комитетът препоръчва на страните, засегнати от Зика, които организират събития с голямо струпване на хора, да анализират рисковете преди всяка такава проява и да вземат мерки за ограничаването им.

Бразилия трябва да продължи засилването на съответните мерки в градовете, където ще бъдат организирани олимпийски състезания, посочва комитетът. Той отправя до страните по света препоръка да уведомяват гражданите си, решили да посетят олимпиадата, за рисковете от заразяване с вируса и подходящите профилакттични мерки. Зика се предава чрез ухапвания от насекоми и при сексуални контакти.

Освен че може да доведе до микроцефалия у новородени, според редица учени вирусът може да предизвика и рядкото неврологично заболяване синдром на Гилен-Баре, причиняващо временна парализа при възрастни хора. Бразилия е засегната най-тежко от епидемията. Сега в страната са потвърдени над 1300 случая на микроцефалия, за които се смята, че са свързани с вируса.

Споделяне

Още от Свят