СЗО отхвърли хипотезата за повторно заразяване при излекувани от Covid-19

СЗО отхвърли хипотезата за повторно заразяване при излекувани от Covid-19

Случаите с болни от Covid-19, които са обявени за излекувани, а след това са дали положителни проби, всъщност са свързани с клетки, които са останали в белите дробове след излекуването, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес. Това изглежда отхвърля възможността да става въпрос за повторна инфекция.

Преди няколко седмици десетки случаи с излекувани южнокорейски пациенти, които са дали положителни проби, повдигнаха редица въпроси и станаха причина за безпокойство. Без да споменава южнокорейските случаи, СЗО съобщи, че е информирана за тези пациенти.

"В съответствие с онова, което знаем въз основа на скорошни данни, пациентите изглежда изхвърлят материал, останал в белите им дробове, в рамките на етап от възстановяването си", отбеляза СЗО. "Трябва системно да събираме проби, за да разберем колко дълго въпросните пациенти са гостоприемници на живия вирус."

Преди няколко дни Мария ван Керкхове от СЗО увери, че мъртви клетки в белите дробове са причината за подобни положителни проби. "Не става въпрос за заразен вирус, нито за повторна инфекция или реактивиране. Това е част от процеса на възстановяване", каза тя.

Макар изследвания да показват, че у заразени хора се появяват антители три седмици след заболяването, това не дава отговор на важни въпроси: Имунизирани ли сме след заразяване с новия коронавирус? Ако да, до каква степен и за какъв период?

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?