СЗО поиска забраната на електронните цигари на закрито

Световната здравна организация (СЗО) засили кампанията си срещу големите тютюнопроизводители, като изиска стриктна регулация на електронните цигари и забрана на употребата им на закрито, както и ограничаване на рекламите и продажбите им на малолетни, съобщи Ройтерс, цитирана от сайта Дневник.бг.

Докладът на организацията, посветен на електронните цигари, ще бъде обсъден от страните членки на среща в Москва през октомври. Сред най-важните теми е съсредоточаването на пазара на стойност приблизително 3 милиарда долара в ръцете на големите международни тютюнопроизводители.

Кампанията на СЗО, насочена срещу тютюневия бизнес, започна преди десетилетие с Рамковата конвенция за контрол на тютюневите изделия. От 2005 г. насам конвенцията е ратифицирана от 179 страни, забележимо изключение от които е САЩ.

Споразумението изисква данъчни и ценови мерки, чиято цел е да намаляват търсенето на цигари, както и забрана на рекламите. Наскоро СЗО обяви, че има намерение да предложи същата политика по отношение на всички продукти, които съдържат никотин.

В доклада се казва, че понастоящем съществуват 466 марки електронни цигари, които "представляват заплаха за контрола на тютюневите изделия". Организацията препоръчва различни регулации, сред които е забрана на рекламни съобщения, според които електронните цигари помагат за отказване от пушенето. Вместо това пушачите трябва да ползват одобрените от СЗО методи за прекъсване на вредния навик.

Казва се още, че има доказателства, че електронните цигари не са опасни колкото обикновените, но независимо от това те представляват заплаха за здравето. Електронните цигари вредят и на околните и непушачите, понеже ги излагат на никотин и други токсични вещества.

По тези причини електронните цигари следва да бъдат регулирани, за да "бъде намалено до минимум съдържанието на токсични вещества", а пък смесите с аромат на плодове и алкохолни напитки трябва да бъдат забранени, понеже привличат деца и подрастващи. Докладът сочи, че през периода между 2008 и 2012 г. броят на тийнейджърите, които опитват електронни цигари се е удвоил. По тази причина машините за продаване на пълнители трябва да бъдат премахнати от почти всички публични места, пише там.

Научната общност е разделена по отношение на рисковете и ползите от електронните цигари. През май група изследователи предупреди СЗО да не ги класифицира като тютюневи изделия, понеже това би попречило на възможност да бъде намален броят на заболяванията и смъртните случаи, причинени от тютюнопушенето. От другата страна стоят експерти, които са на мнение, че СЗО трябва да наложи стриктни регулации.

Проблемът е, че на този етап не съществуват твърди научни доказателства дали електронните цигари са безопасни и дали водят до пристрастяване към никотин. Американската кардиологична асоциация в понеделник обяви, че отнася електронните цигари към тютюневите изделия и по тази причина ще изиска към тях да се прилага същата регулация.

Големите тютюнопроизводители започнаха също да пускат собствени серии електронни цигари и да ги промотират в обикновените магазини за цигари в редица западни държави. Доклад на "Уелс Фарго", публикуван през юли сочи, че електронните цигари ще заместят конвенционалните до 2020. През последните две години пазарът на електронни цигари се разраства неимоверно, а през 2013 г. Той се оценява на 3 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?