СЗО понижи броя на починалите от ебола до 4818

Световната здравна организация (СЗО) понижи броя на хората, починали от ебола, предаде Франс прес. Според най-новата сводка на СЗО, включваща данни до 2 ноември, заразната болест е причинила смъртта на 4818 души от общо 13 042 регистрирани случая.

Предишната статистика на базираната в Женева, организация, която бе публикувана на 31 октомври, съдържаше информация за 4951 починали от общо 13 567 заразени.

СЗО понижи данните за заболеваемостта и смъртността от ебола, тъй като се оказало, че някои от включените досега случаи не са били свързани с тази болест.

Три западноафрикански страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - остават най-засегнати от най-тежката епидемия от ебола от откриването на вируса през 1976 г.

Най-много нови случая на заразени хора през последната седмица са били регистрирани в Сиера Леоне - 435. СЗО обаче понижи чувствително броя на починалите от ебола в тази държава - от 1510 на 1070, и този на заразените - от 5338 на 4759.

Разпространението на ебола в Либерия се е забавило, въпреки че през последната седмица са били регистрирани 89 нови случая. Тази страна си остава най-тежко пострадалата от епидемията, с 2697 починали при общо 6525 случая.

Разпространението на ебола в Гвинея се е стабилизирало, с 93 нови случая през последната седмица. 1041 души са починали в страната от ебола при общо 1731 регистрирани случая на заразата.

Нигерия (8 починали от общо 20 случая) и Сенегал (1 случай) бяха извадени от списъка на държавите, където вирусът се е разпространил.

Двугодишно момиченце, дошло от Гвинея, е починало в Мали. Извън Африка, случаи на заразата бяха регистрирани в Съединените щати и Испания.

Медицинският персонал е особено засегнат от ебола. Починали са 310 от заразилите се общо 546-те представители на бранша, който е на първа линия в борбата с вируса.

Друга епидемия от ебола вилнее в отдалечен район в северозападната част на Демократична република Конго. Тя е причинила до момента смъртта на 49 души от общо 66 заразени според данни от 20 октомври. Епидемията, избухнала на 11 август, е причинена от друг щам на вируса и изглежда е овладяна.

Според изследване на СЗО смъртността от ебола е около 70 процента.

Споделяне

Още от Свят