СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса

СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) повиши на максимално равнище глобалния риск от разпространение на коронавируса, но подчерта, че спирането му все още е възможно с прекъсване веригата на предаване.

Страхът и дезинформацията са най-големите предизвикателства, посочва организацията.

Потвърдени случаи вече има в над 50 страни, но при настоящите данни засега не може да се говори за глобална пандемия. По последни данни на организацията, са заразени над 80 хиляди души.

Китайските власти съобщиха, че жертвите в страната вече са 2 835, предаде Ройтерс. В останалата част на света смъртните случаи са 57.

Вчера няколко нови държави регистрираха заразата, сред които Мексико, Нигерия, Естония, Дания, Нидерландия, Литва, Беларус, Нова Зеландия и Азербайджан.

Най-тежко засегнати извън Китай остават Южна Корея, Иран и Италия.

В Италия която броят на установените случаи на коронавирус нарасна с повече от 200 само за ден и наближава 900. Там 21 пациенти са починали, а 46-ма са се възстановили, уточняват здравните власти на Апенините.

Междувременно, Иранската редакция на BBC съобщи, че починалите от вируса в Иран са поне 210 души. Медията се позова на източници от болниците в Ислямската република, но властите опровергаха категорично информацията. По официални данни жертвите в Иран са 34.

Заради вируса фондовите пазари се оказаха близко до най-резкия седмичен срив от финансовата криза преди 12 години. За по малко от седмица, считано от понеделник, опасенията от икономическия ефект на коронавируса заличиха активи за 6 трилиона долара, уточняват от Ройтерс. А загубите на фондовите пазари в Европа се изчисляват на 1 трилион и 500 милиарда долара.

В Европа за нови случаи съобщиха Германия, Великобритания и Франция, в която по последни данни има 19 нови заболели.

Заради разпространението на коронавируса, Германия взима нови мерки. Сред тях са анулиране на големи международни прояви - като международното туристическо изложение в Берлин, което трябваше да се проведе от 4 до 8 март, и разширяване на обхвата на правилата за трансгранични пътувания, уточняват от Ройтерс.

Съгласно последното нововъведение, от пътниците, идващи от Южна Корея, Япония, Италия и Иран, ще се изисква да съобщават за здравословното си състояние преди влизането в страната. Преди тази мярка беше в сила само за пътниците от Китай.

Към момента в Германия са регистрирани над 50 потвърдени случая на заразени с коронавируса.

Тази нощ правителството на Монако съобщи за първи случай на заразен с коронавируса. Става дума за пациент, чието състояние не буди безпокойство. Той е транспортиран към болница във Франция и ще бъде лекуван в отделението за инфекциозни болни в университетската болница в Ница. От агенцията уточняват, че един човек от обкръжението му е под карантина у дома.

В Ница, в стабилно състояние, се лекува и 23-годишна жена от Кан, която е посетила Италия за Седмицата на модата в Милано, уточняват от вестник "Фигаро".

По-рано власти в Норвегия повишиха броя на заразените с коронавируса на шест заради мъж от персонала на очната клиника в Осло, чиято проба е положителна. Служителят има леки симптоми и е изолиран у дома, уточняват от болницата, в която той е бил на работа в понеделник и вторник, след като скоро се е завърнал от Северна Италия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?