СЗО предупреди, че вирусът на свинския грип може да мутира

Новият вирус А(Н1N1), който причинява т. нар. свински грип, тепърва може да мутира, да възприеме по-активна форма и да предизвика грипна пандемия, която може да обиколи три пъти земята, съобщи в сряда Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

Въздействието на такава пандемия ще бъде различно, тъй като вирус, който предизвиква само леко заболяване в страни със стабилна здравна система, може да се превърне в "унищожителен" в страни с недоразвито здравеопазване.

Новият вирус "изглежда е по-силно заразен от вируса на сезонния грип" и в света няма човек, който да е изградил имунитет срещу него, се казва в съобщението.

Според говорител на СЗО 10 на сто от заразените с щама А(Н1N1) в Мексико и САЩ е трябвало да бъдат лекувани в болница, което е много повече в сравнение с болните от сезонен грип, който всяка година отнема живота на 500 000 души. Въпреки това повечето пациенти могат да се възстановят напълно чрез мерки за избягване на обезводняването на организма и без медикаменти.

Според новите инструкции на СЗО медикаменти от типа на "Тамифлу" трябва да се предписват само на хора в уязвимо състояние - бременни жени, болни от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?