СЗО предупреди за прекъсвания в доставките на ваксини

Снимката е архивна, СЗО

Световната здравна организация (СЗО) призова за значително увеличаване на капацитета на въздушния транспорт, за да се облекчи преноса на диагностични тестове и защитна екипировка към държавите, засегнати от Covid-19. Значителен проблем с доставките има в Латинска Америка, съобщава "Ройтерс", цитирайки официални лица от СЗО.

Пол Молинаро, който е шеф на операциите по поддръжка и логистика на СЗО, обяви, че доставките на ваксини в световен мащаб са прекъснати през април. Ако това продължи през май, ще има пропуски в рутинните имунизации и кампании срещу огнища на други болести, предупреди той.

По-рано през април българската прокуратура повдигна обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, защото предупреди за възможността да се стигне до недостиг от някои медикаменти. Сега СЗО реално отправя същото предупреждение с фокус върху ваксините.

Световната хранителна програма на ООН също информира за прекъсвания в някои вериги за доставка на храни, което може да доведе до много сериозни проблеми.

"Видяхме как постепенно спира международната система за въздушен транспорт, от която сме зависими за движението на товари. Сега ние трябва да търсим решение на това", каза Молинаро по време на виртуалния брифинг на ООН от Женева.

Обединените арабски емирства са предоставили самолети за транспортиране на доставки от Китай. Те се разпределят през хъб в Дубай. Има и други държави, които са предоставили самолети на ООН.

"Ние непрекъснато апелираме за повече оферти за транспорт на стоки или за превоз на въздушни товари с голяма отстъпка", каза Молинаро.

Досега СЗО е успяла да придобие и разпространи 1.1 милиона диагностични теста на нуждаещите се държави. Други 1.5 милиона теста се транспортират в момента. СЗО се възползва от някои преференциални цени и има за цел да осигури 9 милиона теста чрез различни консорциуми.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?