СЗО препоръча ваксината на Johnson & Johnson срещу вариантите на коронавируса

СЗО препоръча ваксината на Johnson & Johnson срещу вариантите на коронавируса

Ваксината срещу коронавируса на компанията Johnson & Johnson се препоръчва да бъде прилагана и в страните, в които циркулират по-заразните варианти на коронавируса, изтъкнаха експертите от Световната здравна организация, цитирани от световните информационни агенции.

Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО /SAGЕ/ публикува препоръките си за употребата на препарата на американския фармацевтичен гигант, който получи зелена светлина от агенцията на ООН в петък.

"В страните, в които разпространението на вариантите е високо, и в страните, от които имаме информация за използването на ваксината за контролиране на SARS-CoV-2, предизвикан от тези варианти, ние препоръчваме подобна употреба", заяви Алехандро Кравиото, ръководител на експертната група.

"Глобално погледнато, след като се запознахме с получените данни, можем да твърдим, че разполагаме с една сигурна ваксина", добави Кравиото. Той уточни, че препаратът на Johnson & Johnson може да се прилага на лица над 18 години без ограничения на горната възраст.

Тази ваксина е еднодозова и може да се съхранява в обикновен хладилник. Американската фармацевтична група се ангажира да продава препарата на достъпна цена.

Ваксината на Johnson & Johnson беше разрешена в спешен порядък в САЩ в края на месец февруари. Тя се използва и в Канада от началото на март, а от 11 март е разрешена и на територията на ЕС.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?