СЗО: Рано е за глобална тревога заради близкоизточния респираторен синдром

Тревогата от разпространението на смъртоносния коронавирус на близкоизточния респираторен синдром (БИРС) значително се е повишила, но болестта все още не налага "спешна международна загриженост за общественото здраве" (регламентирана степен на опасност, известна с латинското съкращение PHEIC), обяви Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс в сряда.

Комисията по извънредните ситуации на СЗО се събра в Лондон, за да обсъди ситуацията и да реши дали нарасналият напоследък брой на заболелите в Саудитска Арабия заедно с пренасянето на вируса по света представлява международна заплаха.

Вирусът, който причинява кашлица, треска, а нерядко и пневмония с летален изход, е разболял над 500 души само в Саудитска Арабия и се разпространява и в съседни страни, а за
отделни случаи се съобщава и от Европа и Азия. Около 30 на сто от случаите завършват със смърт.

Според експертите на СЗО, изхождайки от текущата ситуация, сериозността на положението наистина расте с оглед на влиянието върху общественото здраве, но засега няма данни за систематично предаване на вируса от човек на човек. Затова те решиха, че критериите за обявяване на степента на опасност PHEIC още не съществуват.

Междувременно мъж, който се е върнал от Саудитска Арабия в Холандия, беше приет в клиника със симптоми на смъртоносния коронавирус БИРС, предаде Ройтерс, като се позова на холандските здравни власти. Мъжът е приет за лечение в болница в Хага. Той е първият холандец, заразен с коронавируса.

Споделяне

Още от Свят