СЗО: Рискът от глобални епидемии е нараснал значително

СЗО: Рискът от глобални епидемии е нараснал значително

Инфекциозните болести се разпространяват по-бързо от всякога, се казва в годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от ББС в четвъртък. Увеличеният риск от глобални епидемии се дължи основно на огромния брой пасажери, които всяка година са превозвани от авиокомпаниите - 2.1 млрд. души.

От СЗО предупреждават, че това може да доведе до увеличаване на заразените със СПИН, атипична пневмония и ебола.

Според експертите националните правителства трябва да увеличат капацитета за справяне с инфекциозните болести, както и да поддържат бази данни с вирусни щамове, които ще спомогнат за създаването на ваксини.

В световен мащаб появата на нови зарази е достигнала “безпрецедентното” равнище от една на година. От 1970 година досега са се появили нови 39 болести, а само в последните 5 години от СЗО са засекли около 1100 епидемии от холера, птичи грип и полиомиелит.

“Би било крайно наивно и самодоволно да се твърди, че рано или късно няма да се появят нови болести, подобни на СПИН, нова ебола или нова форма на атипичната пневмония”, се казва в доклада.

Споделянето на медицински данни, опит и технологии между богатите и бедните страни е най-добрият начин за борба с глобалните зарази.

През последната година СЗО влезе в спор с Индонезия, която отказа да сподели своите щамове на птичи грип. Опасенията на Джакарта бяха, че големите фармацевтични компании ще използват данните са създаване на ваксини, които после ще бъдат продадени скъпо на страната.

Китай стана първата държава, която сподели своята информация за птичия грип през юни тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят