СЗО ще обяви край на епидемията от ебола за Сенегал и Нигерия

Очаква се Световната здравна организация да обяви край на ограничените епидемии от ебола в Сенегал и Нигерия съответно в петък и понеделник, предадоха Франс прес и ДПА, като цитират комюнике на организацията.

"Ако активното наблюдение продължи и не бъде регистриран нито един нов случай, СЗО ще може да обяви края на епидемията в Сенегал на 17 октомври, тъй като ще са изминали 42 дни след регистрирането на последния случай на заболяването, и също в Нигерия на 20 октомври", се казва в комюникето.

Предстоящото съобщение ще даде на света известно успокоение на фона на епидемията, която е все още извън контрол в другите три западноафрикански страни, смята СЗО.

Световната здравна организация реши да раздели страните, засегнати от ебола, на две групи. В първата влизат Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, а във втората - Нигерия, Сенегал, САЩ и Испания, посочва Франс прес.

Данните за епидемията в Нигер и Сенегал остават непроменени от доста време - 20 случая, от които 8 смъртни, в Нигерия и само един случай в Сенегал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?