СЗО смята, че коронавирусът е с естествен произход

СЗО смята, че коронавирусът е с естествен произход

Световната здравна организация обяви, че според нея произходът на коронавируса е естествен, но е поканила Пекин да участва в разследване относно животинския произход на Covid-19. Тази преценка идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде "Франс прес".

Тръгнала от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3.2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души.

"Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход", заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО.

"Онова, което е важно, е да установим естествения гостоприемник на този вирус", допълни той. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че "ние да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна".

Целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, за да не се повтори същото нещо, където и да е, подчерта експертът.

СЗО досега хвалеше Пекин за управлението му на коронакризата. В петък организацията се е свързала с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход или се предвижда да бъдат извършени относно животинския произход на вируса.

Този призив идва в момент, в който световните здравни власти са остро критикувани от САЩ, които обвиняват СЗО, че е закъсняла с предупреждението за пандемията, за да не ядоса Пекин.

Директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново защити действията на организацията си, подчертавайки, че самият той е бил в Китай на 28 януари, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин и да договори визата на място на международен екип от учени. Гебрейесус каза, че тогава хората са го съветвали да не отива в Китай, защото не се е знаело какво е поведението на вируса, но той самият не се е изплашил да отиде там.

На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи.

Сега Гебрейесус заяви, че пандемията все още не е преминала, но че трябва да се обмисли за поетапно подновяване на полетите, предаде ДПА.

Той каза, че СЗО иска да работи с правителствата по света, за да има поетапно подновяване на нормалните пътувания, но режимът на глобална извънредна ситуация заради коронавируса остава в сила.

Шефът на СЗО освен това изрази безпокойство от потенциалното въздействие на болестта в момент, в който темповете на разпространението ѝ се увеличават в страни с по-слаби здравни системи.

Споделяне

Още от Коронавирус