СЗО: Търсенето на произхода на Covid-19 е "отровено от политиката"

 Майкъл Райън

Директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън призова за разделяне на науката от политиката при търсене на произхода на коронавируса.

На пресконференция в централата на организацията в Женева Райън каза, че целият процес е отровен от политиката.

"И ако очаквате учените да си свършат работата, да си сътрудничат и в крайна сметка да получите отговорите, които искате, трябва да го правите с презумпция за невинност. За да бъде открит произходът на вируса, за да можем всички да разберем как да предотвратим това да се случи отново в бъдеще. Затова бихме искали това да се прави в деполитизирана среда, където във фокуса са науката и здравето, а не политическите обвинения", добави той.

Майкъл Райън каза това по повод на публикации в различни медии, които според него не се основават на доказателства и смущават работата на учените.

Тази седмица американският президент Джо Байдън разпореди ново разследване за произхода на коронавируса, а Китай отново обвини Съединените щати в политизиране на въпроса.

Освен това от Пекин определиха като "пълна лъжа" информацията на "Уолстрийт джърнъл", че още през ноември 2019 г. сътрудници на лабораторията в Ухан са били в болница със симптоми на коронавирус, припомня БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус