СЗО тества три лекарства срещу Covid-19

СЗО тества три лекарства срещу Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) обяви в сряда, че тества три лекарства за болни от Covid-19. Става въпрос за големи международни изпитания, чиято цел е да се установи дали медикаментите подобряват състоянието на хоспитализирани пациенти с COVID-19, съобщи АФП.

Артесунат (Artesunate), иматиниб (imatinib) и инфликсимаб (infliximab) ще бъдат тествани върху хиляди пациенти - доброволци в повече от 600 болници в 52 държави.

"Намирането на по-ефективни и достъпни терапевтични средства за пациенти с COVID-19 остава критична необходимост", каза Аданом Гебрейесус, генералният директор на СЗО.

Артесунатът е за лечение при тежка малария. Иматиниб се използва при някои видове рак, а инфликсимаб - лек за нарушения на имунната система като болестта на Крон и ревматоиден артрит.

Координираните изследвания в десетки страни позволяват на изпитването да оцени множество лечения, използвайки един протокол, като по този начин генерира надеждни оценки за ефекта, който дадено лекарство може да окаже върху смъртността, включително смекчавайки ефекта от заболяването, казаха от СЗО.

Лекарствата са избрани от независима експертна група поради техния потенциал за намаляване на риска от смърт при хоспитализирани пациенти с коронавирус.

Те са дарени за изпитването от техните производители и вече се изпращат до съответните болници.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?