СЗО: Твърде рано да бъдат облекчавани противоепидемичните мерки в Европа

Ханс Клуге

Директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге заяви, че равнищата на предаване на коронавируса в Европа продължават да са прекалено високи и да поставят здравните услуги под сериозно напрежение. Затова по думите му е твърде рано да бъдат облекчавани противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс.

"Трябва да бъдем търпеливи, ще бъде нужно време, за да ваксинираме хората", каза той на онлайн брифинг. Научихме тежки уроци - отварянето и затварянето и бързото повторно отваряне (на обществата) е лоша стратегия" за ограничаване на коронавирусната зараза, каза той.

"Равнищата на предаване на заразата в Европа все още са твърде високи, което се отразява на здравните системи и поставя под напрежение здравните услуги, поради което е твърде рано за облекчаване", заяви Клуге. "За да бъде потиснато предаването, са нужни непрекъснати и последователни усилия. Имайте предвид, че едва малко над 3 процента от хората в региона са имали потвърдено заразяване с коронавируса. Райони, които вече веднъж са били тежко засегнати, могат да бъдат засегнати отново", предупреди той.

Клуге заяви, че общо 35 страни в Европа са задействали програми за ваксиниране и дотук са поставени 25 милиона дози ваксини.

"Тези ваксини показаха ефикасността и безопасността, на които всички ние се надявахме. Това колосално начинание ще намали бремето върху здравните ни системи и несъмнено ще спаси живота на много хора", подчерта той.

По думите му запазващите се високи равнища на предаване и появяващите се нови разновидности на вируса правят неотложно ваксинирането на приоритетни групи, но той заяви, че темпът на производство и разпределение на ваксините засега не отговаря на очакванията.

"Парадоксът е, че с ваксината обществата имат усещането, че му се вижда краят, но, в същото време, те са призовавани да спазват ограничителни мерки с оглед на нова заплаха; това поражда напрежение, тревожност, умора и объркване. При тези условия това е напълно разбираемо", подчерта ръководителят на СЗО.

Споделяне

Още от Коронавирус