СЗО: Училищата трябва да бъдат затваряни последни и отваряни първи при пандемия

Здравето на българските деца и най-лошото в цяла Европа, каза Михаил Околийски

Михаил Околийски, представител на България в СЗО

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва училищата да бъдат затваряни последни и отваряни първи при пандемия. Това трябва да става при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рисковата група на по-възрастните хора. Това каза Михаил Околийски, представител на СЗО за България, пред БНТ.

Досега обаче у нас училищата първи се затваряха и последни се отваряха в пандемията от коронавирус. Така през миналата учебна година учениците от 6 и 9 клас на практика не учиха почти цяла година. Те преминаха на онлайн обучение в края на октомври, което продължи до края на май.

СЗО препоръчва още и редовно тестване на децата и учителите. В тестването няма нищо обезпокоително, въпреки притесненията и опасенията на част от родителите, посочи Околийски.

"Ние наблюдаваме с много голяма тревога здравното състояние на българските деца и младежи, а той е най-лошо в цяла Европа. Българските деца пушат най-много, пият най-много, нямат връзка с родителите си и се превръщат в едни млади хора, чието бъдеще е в риск", каза Околийски.

Днес ще има работна среща между СЗО, министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов и представители на министерствата на културата и на туризма. На нея ще се опитаме да начертаем добрите практики, по които да вървим, каза Околийски.

Той коментира и въпроса с поставянето на третата доза ваксина. Според мен да се говори за трета доза в България е несъстоятелно при 16-17% ваксинирани, каза Околийски.

Той посочи, че България е много добър пример по отношение на даряването на ваксини.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?