СЗО: Ваксините имат феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията

Ханс Клуге

Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге прояви сериозен оптимизъм, що се отнася до ваксините срещу Covid-19, предаде Ройтерс.

Ваксините откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията, заяви Клуге на пресбрифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа.

В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за "нарастващ консенсус", че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

Вчера Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, причиняващ Covid-19 - ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята. Британският премиер Борис Джонсън нарече това "глобална победа", макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Регулаторите в САЩ и ЕС проучват данните от изпитанията на същата ваксина, но все още не са дали своето одобрение.

Вчера СЗО каза, че е получила от Пфайзер и Бионтек информация за ваксината и преценява дали може да даде разрешение за "спешно използване". Това би било ориентир отделните страни да одобрят прилагането на ваксината на национално равнище.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че през следващите три до шест месецав световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите.

"Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца", каза Майкъл Райън, директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО на сесия от въпроси и отговори в социалната мрежа "Туитър".

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това "ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г.", посочи Райън.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?