СЗО: Ваксините се разпределят несправедливо в света

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) отправи предупреждение, че нараства разминаването между броя ваксини срещу коронавируса, достъпни за богатите страни, и броя на разпределяните сред по-бедните чрез механизма КОВАКС, предаде Франс прес.

Предупреждението бе предшествано от изявление на шефа на ООН Антониу Гутериш, който разкритикува вчера "складирането" в прекомерен обем на ваксини от развитите страни и ги призова да ги споделят с останалите.

Разминаването между броя на ваксините, поставяни в богатите страни, и броя на ваксините, поставяни чрез КОВАКС, расте от ден на ден, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Несправедливото разпределение на ваксините не е само морален удар, то е също така икономически разрушително", добави той в слово на световна виртуална конференция за ваксинацията в света, чийто домакин е Абу Даби.

"Докато вирусът продължи да циркулира, ще продължат да умират хора, търговията и пътуванията все така ще бъдат смущавани, а икономическото възстановяване ще се забави", изтъкна шефът на СЗО.

Над 510 милиона дози ваксина са разпределени до момента в света според здравните власти, но разликите между отделните държави все още са значителни. Тедрос Аданом Гебрейесус заяви днес, че 36 страни и досега не са получили нито една доза. До две седмици се предвижда 16 от тях да получат първите си партиди чрез КОВАКС, заяви той.

Споделяне

Още от Коронавирус