Т. Дончева: Борисов и Цветанов държат поръчкови съдии с компромати

Т. Дончева: Борисов и Цветанов държат поръчкови съдии с компромати

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов си поръчват съдии на базата на компромати, които държат срещу тях, за да гледат определени дела по мерки за неотклонение. Това каза в четвъртък пред БНТ бившият депутат от БСП и инициатор на гражданския проект "Движение 21" Татяна Дончева. Така тя коментира твърденията на вътрешния министър Цветанов, че пет процента от съдиите са се сраснали с престъпността, но именно те гледат знакови дела.

"Аз знам, че той (Цветан Цветанов) и Бойко Борисов са си направили едно халваджийско тефтерче с имената на съдии, особено от окръжните инстанции, за които имат компромати, и правят невъзможното да осигурят точно тези съдии да гледат мерки за неотклонение", каза Дончева. Тя уточни, че засега съдиите от тефтерчето гледат мерки за неотклонение на заподозрени, защото "още не са докарани нещата до дела по същество".

Упражняват натиск определени мерки да бъдат поръчкови произнесени, заяви Дончева, но без да цитира имена, като спомена само за подобни случаи в Стара Загора.

По-късно министър Цветанов коментира пред репортери, че не е нужно да имаш халваджийски тефтер, за да излезе на показ състоянието на съдебната власт.

"Няма такива неща. Халваджийски тефтер ли трябва да имаш, за да излезе на показ това, което се случва по Южното Черноморие, за социалния статус на съдии, които се облагодетелстваха или техните членове от семейството. Не е необходимо да имаш халваджийски тефтер. Халваджийски тефтер ли трябва да имаш за несправедливите присъди, които се дават и хора, които извършват престъпления на територията на цялата страна да получават присъди, които не съответстват на тежестта на наказанието и последствията, които има за обществото и за региона, в който живеят определените мутри, криминални субекти, просто не си заслужава да се отговаря на Татяна Дончева. Уважавам хора, които имат ценности и които имат както лична реализация, така също и професионална реализация. А и тя е част от хората, които са привърженици да се запази статуквото", каза Цветанов.

Татяна Дончева увери, че говори "абсолютно сериозно". Аз съм човек от практиката и непрекъснато контактувам с колеги адвокати, съдии и прокурори, каза тя. Запитана какво се случва в Стара Загора, Дончева каза, че там "арестуват адвокати, вземат им архива, забраняват преупълномощавания и конструират организирани престъпни групи, а шефът на полицията в града обикаля съда, когато се гледат мерките".

Татяна Дончева повтори критиките си към специализираните съдилища, които ще заработят от януари следващата година. Тя каза, че законът, на базата на който ще се формира този "трибунал", задължително трябва да бъде изпратен за становище във Венецианската комисия към ПАСЕ, но управляващите не го пращат, защото се страхуват, че ще бъде "разкован" така, както стана с ревизирания закон за отнемане на имущество от престъпна дейност.

Според Дончева дела, започнати в отделни съдилища, ще бъдат вкарани в новия новия специализиран съд, правораздаващ по поръчка, за да бъдат произнесени присъди без да са налице доказателства. Тя коментира, че вместо да се подобри събирането на доказателства, се прави такъв "трибунал", защото "очевидно смятат, че повече от това не могат да съберат".

Проблемът е в досъдебното производство, където се събират доказателства, където се правят правните квалификации, за да бъдат дадени казусите на съда. В това отношение специализираните съдилища не допринасят с нищо, заяви Дончева.

Тя обърна внимание на факта, че законопроектът за "трибунала" усилено е промотиран от вътрешния министър, което е странно, защото не вътрешните министерства правят съдебната реформа, и защото в българското МВР "в момента юристите са кът - там са преди всичко вифаджиите". Дончева каза, че законопроектът не е внесен от Министерския съвет, а от група народни представители начело с Искра Фидосова, "която, както знаем, е най-изявеният правен корифей и това позволява на правителството да се оттегли от отговорност".

Дончева добави, че в доклада на ЕК никъде няма препоръки за създаването на специални съдилища или специализирани съдилища, както твърдят от ГЕРБ. Предупреди, че "Виенското колело се върти, след година - две всичко това ще се върне като бумеранг". "Знаете, волът като рие къде го хвърля – на гърба си", отбеляза тя.

Дончева призова за балансиран прочит на доклада на Европейската комисия, като изрази мнение, че не може една държава да живее от доклад в доклад и да се фокусира върху доклада като такъв.

"Политиката се фокусира върху живота и го променя, а не върху правенето на доклади и тяхното различно и евентуално нюансирано съдържание", коментира Дончева.

В този доклад действително е отчетена политическата воля на България да се справи с определени проблеми в своето правораздаване. Разумните хора, за да запазят устрема, слагат акцентите върху препоръките, които са направени, заяви още тя.

Според Дончева направеният прочит на доклада цели да раздели съда, прокуратурата и вътрешното министерство, "да обясни кой е по-по-най, кой е свършил работа, кой нищо не е свършил и кой е виновен и би трябвало да понася някаква отговорност".

"Мисля, че коректният прочит е следният: оценката е на България, отбелязва се волята - политическата воля, но се отбелязва и липсата на резултати. Разбира се, поставянето на липсата на резултати в съдебната фаза не означава, че това са криви дърва в градината на съда", заяви Татяна Дончева пред БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?