Т. Дончева: От БСП остана само една табела и сграда

Т. Дончева: От БСП остана само една табела и сграда

Татяна Дончева, която преди около месец обяви, че засега напуска политиката омерзена от начина на взимане на решения в БСП и от "тесния кръг", който определя политиката ѝ, заяви, че от партията е останала "една табела и една сграда". В интервю пред в. "24 часа" тя прогнозира още, че след парламентарните избори първо ще трябва да "изконсумираме", "ще изсърбаме" "сегашният спасител" Бойко Борисов, а след това "да се търси екип от хора съмишленици, 5-6 души, които да дадат визия за страната не в дългосрочен план, а за следващите 5-10 години". Според нея тези личности трябва да са запознати много добре с държавните механизми.

"Очевидно има нужда от сериозни промени в конституцията – изчистване на съдебната власт, на релацията президентска институция – парламент- изпълнителна власт. И промените в съдебната власт и евентуално прехвърляне на институции да въпрос, който изисква съмишленици. Финансовото развитие на страната също...", казва още Дончева. По думите ѝ, но без да ги назовава, в страната има такива играчи и е въпрос на "сглобяване" на бъдещия отбор. Тя обаче отказва да разкрие къде е нейното място в този тим.

За подбора и подредбата на изборните листи, което и стана причина тя да се откаже от участие в следващото НС, тъй като не бе сложена на челно място в евролистата, Дончева коментира, че ръководството се води предимно от "финансови и бизнес интереси".

"Но и те при умните хора са подчинени на простата полза, в случая да вземем колкото се може повече мандати. А мандатите са пряко следствие от гласовете. Как да ги вземеш, когато не предлагаш атрактивни листи, авторитетни лица, когато активът ти не е мотивиран и когато правиш груби грешки с постройката на кампанията", пита риторично Дончева.

Според нея важните решения се вземат от хора, които "не са способни" за това.

Анализирайки вътрешнопартийната ситуация в БСП, Дончева казва още: "Когато хората ти знаят, че ще ги оставиш да се прегазят, защото смяташ, че така по-лесно ще държиш властта, става ужасно и деморализиращо".

"В дъното съзирам липса на човешко отношение към хората", добавя тя. После продължава, че дори и БСП да получи лош резултат на изборите, в партията няма да има виновни, няма да има оставки. "Някой пак ще излезе и ще каже, че е победил", посочва тя.

Може да се каже, че този път екипът на ръководството е на пълна газ - всички места са заети, гражданската квота беше заместена от съветници, приближени и подобни, посочва Татяна Дончева и допълва, че отговорността за резултата вече няма как да се размие.

Въпреки това се съмнява, че някой ще подаде оставка: "Такова нещо е изключено, какъвто и резултат да покаже БСП, някой пак ще излезе и ще каже, че е победил".

Като разсъждава върху резултатите от евровота Татяна Дончева казва, че в обществото има сериозен анти- тройната коалиция потенциал, а Бойко Борисов не е получил достатъчно висок резултат и не е "избягал от хашлашката си битност".

На въпрос, свързан с твърдението на бившия ѝ съпартиец Божидар Димитров, че заедно с Румен Овчаров готвят "преврат в БСП", Дончева отговоря: "Димитров беше използван за мръсни поръчки срещу мен в продължение на години... Никога не ми стана ясно всъщност този човек какво има срещу мен, че си позволява толкова жлъч, толкова неприязън, такова цветисто отрицание."

Според нея всичко е организирано от бившото Шесто управление на ДС, "нищо, че Димитров се пише от Първо".

В понеделник пред бТВ Божидар Димитров ѝ отговори лаконично, като обеща публично да "не я закача повече" и че "дори да чуя, че организират огнестрелно публично покушение срещу нея, няма да се обаждам и да съобщавам в медиите".

Споделяне

Още от България