Т. Дончева: Първанов управлява по руски образец

Т. Дончева: Първанов управлява по руски образец

Публикуваме със съкращения интервюто на депутата от БСП Татяна Дончева в предаването на Цветанка Ризова  “На четири очи” по Нова телевизия.

Водеща: Една много интересна теза, едно интервю по-точно в Медиапул прочетох на Стефан Гамизов...Та той казва: неморалните политически субекти в БСП са шокирани от поведението на Станишев, който, цитирам, укрепи малка морално функционираща част в партията си. И още: Станишев не е човекът на Москва в България. Целта на аморалните субекти, грубо казано, е не правителството да си отиде, а да си отиде този премиер.

Т. Дончева: Щом ще си отиде този премиер, ще си отиде и правителството... Битката е за ключовите места, които водят до раздаване на сделки, на поръчки, на бизнеси, до неправомерно потискане на други бизнеси...Станишев вероятно е една от пречките да се постигне, така, чисто бизнес прибиране на правителството в интереса на определена група хора. Но има такава доминираща група хора, която наистина смята, че Станишев е пречка.

Водеща:..Аз не можех да преценя доколко и при вас, в БСП, се мисли по този начин - че Станишев е пречка за определени бизнес интереси, и че той не е човекът на Москва в София.

Т. Дончева: Не знам дали е човекът на Москва, това е една голяма въпросителна. Мисля, че към момента не може да се каже нито "да", нито "не". Но че той е пречка за определени бизнес интереси - да. Но това не означава, че и хора от най-тесния му кръг не се опитват да му намъкват всякакви бизнес субекти с всякакви бизнес желания. И понякога става така, че дори срещите без поемането на ангажименти дава възможност да се разказва за близки връзки, без такива да . . .

Водеща: Това може ли да се избегне?

Т. Дончева: Е, може, но предполагам, че с годините Станишев ще разбере, че трябва хигиена на тези контакти и най-вече хигиена на най-тесния състав на кабинета.

Водеща: Казахте, че през лятото действията на Станишев не бяха  достатъчно мащабни. Какво имате предвид, че освен Овчаров трябваше да отстрани и други министри ли?

Т. Дончева: Първо, промените в кабинета трябваше да бъдат много по-големи. Второ, не съм сигурна, че трябваше да отстранява Овчаров. Както каза Жени Живкова - ако беше дядо ми, щеше да отстрани един друг.

Водеща: Кого щеше да отстрани дядо ѝ на Жени Живкова?

Т. Дончева: Този, който всъщност инспирира скандала.

Водеща: А кой инспирира скандала?

Т. Дончева: Е, добре, сега, нека да се познаят действителните лица.

Водеща: Ама той подлежи ли на отстраняване този?

Т. Дончева: Подлежи, подлежи.

Водеща: А не е ли опасен?

Т. Дончева: Е, като е опасен - какво? Той и с престоя си там не е ли още по-опасен - да дискредитира правителството, или чакаме да го дискредитира съвсем, за да стане вече безпредметно отстраняването, защото ще си отиде цялото правителство. Значи, първо, промените в кабинета трябвашеда бъдат много по-мащабни. Второ. ..  Ние със Станишев няма да спрем да имаме различия по отношение на това какво е отбор и какво не е отбор. Майсторството на един треньор, на един диригент е да направи отбор и оркестър от ярки  изпълнители. От нискокласни играчи всеки може да направи нещо като...  като отборче за селски мач. Не става така.

Водеща: Искам да ви попитам за вашата гледна точка за битката в София.

Т. Дончева: Виж, значи тази битка премина толкова конспиративно, че почти отговаряше на профила на кандидата. Тя мина в дълбока конспирация и никой не разбра, че има и кампания. Ако това наричаме битка, нали, не говорим сериозно. Битка всъщност нямаше в София. Битка, ако някакви изцепки на Тити Папазов ги броите за битка или идеята на този, който го е пуснал да играе, че с Тити Папазов може да постигне нещо, или че Слави Бинев ще бъде онзи морален авторитет, който ще обясни мутра ли е Бойко Борисов или не, това е несериозно. Не може един човек 6 години да пребивава във висшата политика, да го минете три пъти през химическо чистене и сега да почнете да обяснявате, че е мутра, нали. Както и не може да обяснява този, който го е извадил от онова му битие, и да каже сега: аз много сбърках преди 6 години, обаче сега искам да ме направите кмет да се поправя. Няма такива поправяния в политиката, няма.

Водеща: Обаче аз си спомням, че на втория тур на изборите ни гостува Румен Петков. Той много, как да кажа, нервно реагира на моя въпрос, че всъщност БСП - София, не е играла със свой кандидат.

Т. Дончева: БСП - София, не игра със свой кандидат. Бриго Аспарухов, общо взето, той не беше номиниран никъде в БСП - София. Той се появи от името на няколко първи партийни държавни ръководители и спечели с много малко софийската номинация.

Водеща: Е, каква беше целта според вас тук?

Т. Дончева: Ами да убием рибата, казано на жаргон, или да убием слона с ластик. Не знам, някой си е мислел, че може да стане състезание генерал срещу генерал, което е много несериозно...

Водеща: Видях Ангел Найденов и се сетих, че вие там и още няколко човека се, как да кажа, сте обявени от комитет "Съзидание", поне от неговия лидер Иван Гранитски, който ми е приятел между другото, за десни политици. Та много десни ли сте, г-жо Дончева, прекалено десни ли сте за БСП?

Т. Дончева: Може ли да кръстим комитета "Съзидание" комитет "Разграждане", и то предимно алкохолно?

Водеща: Там са доста интелигентни хора, казвам го без никаква ирония.

Т. Дончева: Там са доста интелигентни хора, които се занимават с това даобикалят страната, да обявяват за добър всеки кмет, който е финансирал техния престой там, който им е купил малко от книгите, и за лош всеки, който не е направил това. Освен това, извинявайте, какви точно структури желаят да направят - структури на кметовете личности?

Водеща: Не, не, свои структури, доколкото разбрах от това, което обявиха като намерения.

Т. Дончева: Свои, ама то тази работа иска финансиране. Някой да каже откъде се финансира това начинание? Аз ви казвам, че политиката е скъпо нещо и правенето на структури също така. Но само като им изчислите командировките, бензина, нощувките и вечерята, ще видите, че тя тази работа без сметка не става. Нямам нищо против Иван Гранитски да твърди каквото иска. Напълно ми е ясно от чие име работят.

Водеща:От чие име работят?

Т. Дончева: От президентско...И не е тайна за никого. И сега, ако някой все пак иска да извади кестени, горещи, от огъня, може би не е много мъжко да ги вади с чужди ръце. Въпросът на Коста Паскалев, с който си навлече гнева да бъде наречен...

Водеща: Каква може да бъде ползата на президента от комитет "Съзидание" и неговите структури според вас?

Т. Дончева: Ами, аз като гледам, той си е събрал един орготдел в президентството и не знам дали много се вписва във функциите на институцията, но...Ами, управляване на българската държава по руски образец, използвайки властовите позиции в държавата, налагането на интересите на определени бизнес структури, които да стоят зад тази работа, и тъй като БСП по-скоро би била пречка, отколкото...

Водеща: Точно исках да ви попитам. Какво е отношението на БСП при това положение към този комитет?

Дончева: По-скоро би била пречка. За БСП обикновено ръководителите са

хора, на които се дължи авторитет и уважение. Хората мразят да ги карат да избират между Станишев и Първанов, между Първанов и Румен Овчаров, между Румен Овчаров и който си искате. Но те не биха се навили с нещо, което би поставило под въпрос БСП, би я делило, би ги изправило пред такъв избор. Те не одобряват това и общо взето, вече в последните месеци си задават въпроси - какво точно иска човекът и какво точно не е получил от партията си, за да поддържа такава линия.

Ако има критика по отношение на това, което става в БСП, по отношение на това как изглежда БСП, какво прави БСП, аз мисля че най-нормалното нещо не е някакъв Гранитски да обикаля държавата и да се прави на Георги Бенковски, и да обяснява кой е ляв и кой е десен, а просто да се каже какво от това, което се прави, или от начина, по който изглеждаме, не се одобрява, какво би могло да стане по друг начин. Още повече че, ето, президентът има много голям опит като ръководител на БСП - и времето, когато е бил заместник-председател, и времето, когато я оглавяваше.

Мисля, че той от лидерите на БСП е най-теоретично подготвен за това как трябва да изглежда един организъм на партията. И мисля, че това е много по-естествено. Не е нужно даже да се прави публично, ако някой смята, че пък по този начин той не бил равноотдалечен, истински държавен глава.

Водеща: Добре де, но не сте ли прекалено мнителна? Аз се чудя имате ли пък доказателства? Ами ако нямат нищо общо с това, не е ли прекалено тежко обвинение срещу г-н Първанов?

Т. Дончева: Извинявайте, какво е обвинението?

Водеща: Ами обвинението е, че те работят от името или за президента с тези структури.

Т. Дончева: Кои са тези, дето работят, и за какво работят?

Водеща: Комитет "Съзидание".

Т. Дончева: Какво значеше това да ангажираш президентската институция, защото президентът се явява техен патрон, с определени кметове? В крайна сметка президентът е държавен глава. Не е негова работа да избира кметове на населени места или да казва на хората кой да си изберат, кой - не. Работа ли е... значи, има негови съветници, които откровено се занимават с вътрешнопартийни интриги. Ако е един човек на място, би ги възпрял или би казал, че неговите съветници не могат да се занимават с такива работи. Но такава активност не съм забелязала.

Водеща: Добре, а някой друг споделя ли в БСП вашето мнение?

Т. Дончева: Фактът, че Иван Гранитски, общо взето, не получи в самата партия никаква подкрепа и макар и мълчаливо, много хора се разграничиха и казаха, че това е излишно нещо и че сега по-добре всеки да се занимава с това, за което е, трябва да ви говори какво е отношението.

Споделяне

Още по темата

Още от България