Т. Дончева пред пленума: Едрият бизнес кадрува в МВР

Т. Дончева пред пленума: Едрият бизнес кадрува в МВР

Остри реплики са си разменили членовете на Висшия съвет на БСП Татяна Дончева и вътрешният министър Румен Петков в закритата част на заседанието на неделния пленум на БСП, разказаха присъствали в залата партийни членове. В характерния си цинизъм Петков си е позволил квалификации по адрес на Дончева, която единствена от БСП си позволява да говори за провали на МВР и на политическия му ръководител.

Пред членовете на Висшия съвет Дончева е заявила, че едрият бизнес кадрува в МВР и че неправомерно и несанкционирано се използват специални разузнавателни средства. Сред кадруващите бизнесмени тя е споменала имената на бизнесмените Георги Гергов, който има мощни интереси в туризма, и Валентин Златев, шеф на “Лукойл България”. И двамата са близки до президента Георги Първанов.

В отговор Румен Петков е казал, че твърденията на Дончева са само слухове. По неин адрес той казал, че “Тишината на една спалня ражда безумия”, с което успял да шокира дори навикналите на приказките му членове на Висшия съвет на БСП. Репликата му обаче е останала без последствия.

Извън залата Дончева отказа да коментира пред журналисти какво е говорила пред пленума.    

Пред репортери Румен Петков коментира идеята на премиера Станишев да се създаде Национална агенция за сигурност, която би трябвало да “отхапе” част от правомощията на МВР. Би било груба грешка изваждането на Националната служба "Сигурност" (НСС) от МВР и вкарването ѝ в новата агенция, каза Петков.

В момента спецслужбите са под шапката на МВР. ако бъдат извадени, каквито идеи се лансират от различни експерти и политици години наред, МВР ще трябва да се ограничи до преобладаващо полицейски функции.

Нямам впечатления, че сегашната Национална служба за сигурност (НСС) ще бъде извадена като цяло от МВР, каза министърът и допълни, че от разговорите си с министър-председателя мисли, че нямат различия по въпроса.

Той увери, че не възприема като удар срещу себе си или МВР предложението за създаване на новата агенция, която ще обедини съществуващи структури от МВР, Министерството на финансите и Министерството на отбраната.  

При сегашното законодателно решение на статута на спецслужбите силата на министъра на вътрешните работи и в частност на Румен Петков е в това, че разполага с информацията, засягаща целия живот на страната, което може да го направи участник или изпълнител в неформален властови център.

Попитан дали са необходими персонални промени в специалните служби с оглед създаването на Национална агенция за сигурност, министърът каза, че не вижда такава необходимост.

По думите му въпросът за агенцията трябва да бъде обмислен много детайлно и сериозно по отношение на правомощията и ресурса, с който ще разполага, какво ще бъде обяснено на партньорите и обществото и необходимите промени в законодателството.

Петков каза, че ще бъде грешка или импровизация политическо назначение на директора на новата структура, който трябвало да е специалист и човек на диалога.

Министърът смята, че по-ранно поставяне на въпроса за създаване на такава агенция щяло да е голяма грешка от гледна точка на необходимостта от стабилност в системата.

Според експерти идеята за създаване на агенция за сигурност е част от изграждането на Национална стратегия за сигурност, върху която се работи отдавна. Логично е да се съберат на едно място не само структурите, които се занимават със сигурността, но и ресурсното и кадровото им обезпечаване. Сегашното състояние на двувластие, при което част от структурите по сигурността са на подчинение на президента, а друга част – на различни звена от изпълнителната власт, не прави ефективна работата им в новите условия.

Според експертите естественото място на такава агенция е на подчинение на министър-председателя, а не на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?