Бойко Борисов дойде лично на партийния форум да засвидетелства уважение към Дончева

Т. Дончева: Целта е прекъсването на олигархичните зависимости

Бойко Борисов дойде лично на партийния форум да засвидетелства уважение към Дончева

Татяна Дончева бе преизбрана за лидер на "Движение 21". Сн. БГНЕС

Татяна Дончева бе преизбрана за лидер на "Движение 21" по време на партийния конгрес в неделя, на който присъстваха над 400 делегати и гости, сред които премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова, проф. Огнян Герджиков, проф. Камелия Касабова, доц. Стоян Александров, депутатът от БСП Петър Мутафчиев, представители на посолствата на Великобритания, САЩ, Русия и Сърбия и на неправителствени организации.

"Движение 21" има амбицията да участва в решаването на най-наболелите за България проблеми, които са свързани с олигархичните зависимости в политиката, заяви Дончева в словото си.

Тези зависимости не са нито леви, нито десни, но олигархичното статукво в България се поддържа както от леви, така и от десни партии, допълни тя.

"Тези зависимости поставят на ключовите места хора, непригодни да формулират и да предлагат решения на проблемите, хора, които работят за обогатяване на задкулисните и олигархични кръгове. Решаването на този въпрос е огромна и нелека задача. От решаването ѝ зависи ресурсите на България да бъдат по-ефективно събирани и по-справедливо разпределяни", заяви Татяна Дончева.


"Нашето дело неминуемо ще се сблъска със силите на статуквото, които са в традиционните партии и най-вече в онези, които са носители и крепители на олигархичния модел на българската политика. Този модел трябва да бъде нашият основен противник", каза тя пред делегатите и гостите на форума.

Дончева повтори, че радикалното реформиране на съдебната система трябва да бъде изведено пред скоби от българските политически партии.


"Това е особена част от държавния механизъм, която помага за прочистване и подобряване на работата на всички останали сфери. Ситуацията със съдебната система изисква радикални промени. Те засягат включително промени в Конституцията. Ние не бива да се плашим от тези конституционни промени, нито от обстоятелството, че за част от тях може да се изисква свикване на Велико народно събрание", посочи тя.

По думите ѝ, начело на съдебната система не може да застават хора, разпределени по квоти от политическите партии.


"Движение 21" ще започне работа по тези промени и след няколко месеца ще предложи вариантите за реформа на съдебната система.

"Радикалните промени в съдебната система не могат да се случат с участието само на една политическа сила. Те изискват широка подкрепа, не само заради математическото мнозинство, което е необходимо за приемане на законодателните промени, но и защото са свързани с една поредица законодателни и административни мерки, и кадрови промени, които не могат да се извършат в кратък период от време. Те трябва да бъдат предварително и поетапно съгласувани, да се постигне достатъчно мнозинство за приемане на конституционните поправки и на всички останали нормативни актове", посочи Дончева, цитирана от пресцентъра си.

Татяна Дончева обясни, че ѝ предстои най-голямото изпитание – след като партията ѝ се яви за пръв път на парламентарни избори през октомври м.г. (спечели около 1.2% и не успя да влезе в НС), тази есен нейната партия ще се яви на местни избори. "Няма да правя компромис с качествата на кандидатите си", обяви председателката.

"Дори и най-големите противници трябва да си прощават", коментира Бойко Борисов изненадващата си поява на кщонгреса.

"Татяна Дончева винаги ми е била противник, но в същото време винаги съм я ценял. Има хора с големи усти, но говорят глупости или е обидно да ги слушаш. С нея сме имали много спорове, но винаги съм уважавал мнението ѝ", заяви Борисов.

"Неслучайно българският народ и религия е отредила един ден дори най-големите врагове или противници да си поискат прошка", добави той, използвайки повода, че тази неделя православните християни отбелязват Сирни Заговезни и си взимат прошка преди началото на великденския пост.


Пред гостите на конгреса на "Движение 21" Борисов посочи, че утре може "Движение 21" да са управляващи и този диалог трябва да съществува. Той даде за пример и сегашната конфигурация на правителството, като коментира, че ако преди четири месеца са го били попитали дали такава конфигурация е възможна, той щял да отговори, че това е абсурдно.

"Движение 21" се появи като алтернатива на БСП, след като бившият депутат от левицата Татяна Дончева я напусна и учреди своя партия, която за пръв път се яви на парламентарни избори миналия октомври, но не успя да влезе в Народното събрание. Уважението, което министър-председателят засвидетелства на Дончева, съвпада с обтягане на отношенията му с АБВ- също издънка на БСП, но която участва в четворната коалиция на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България