Т. Пейков пита Паси президентът ли е предложил кадър на ЦК на БПК за посланик в Сирия

Кой е предложил Венцислав Кънев да стане посланик на България в Сирия, пита депутатът от НДСВ Тошо Пейков министъра на външните работи Соломон Паси.

"Вие ли, министър Паси, предложихте кадъра на ЦК на БКП за посланик или президентът Първанов", се казва в питането, внесено днес в деловодството на парламента.

Тошо Пейков припомни пред журналисти, че Кънев е съдружник във фирма, уличена в нота на британското посолство от 2000 г. в незаконна международна търговия с петрол и оръжие. Депутатът, който е член на комисията "Петлогейт", отново заяви, че Атанас Самсарев също е съдружник в такава фирма.

Пейков пита също дали Соломон Паси е бил информиран за посещението на лидера на БСП Сергей Станишев в Кайро заедно с Венцислав Кънев и Атанас Самсарев през есента на 2002 г. Каква е връзката на това посещение с незаконни дейности, осъществявани в страни от арабския свят, е сред въпросите на депутата към министър Паси.

От БСП веднага контрираха, че става дума за посещение на официална делегация, в която двамата бизнесмени са били преводачи.

Днес Пейков и Димитър Абаджиев от ОДС са внесли в деловодството на парламента и второ искане за изслушване на президента Георги Първанов в качеството му на председател на ВС на БСП от 1997 г. до 2001 г. във временната комисия за проучване на данни по твърденията за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин. Те искат Първанов да помоли ВС на БСП да предостави на комисията кореспонденцията на партията със Саддам Хюсеин и с партията БААС, както и да коментира пред комисията има ли в тази кореспонденция искане за финансиране или подпомагане на БСП.

Преди два дни президентът обяви,ч е не си прави собствен архив и препоръча на депутати да се обърнат към ръководството на БСП, защото материалите били на "Позитано", а не на "Дондуков".

По повод отново повдигнатия въпрос за съдържанието на нотата от британското посолство от 2000 г., както и за изводите на докладите на НРС и НСС по скандала, президентът обяви, че вярва на нашите спецслужби, а не на чуждите.

Споделяне

Още от България