Таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата до 8 години

Таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата до 8 години

Таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата до 8 години и в България, сочи изследване на Националния център за безопасен интернет, представено във вторник. Според повечето анкетирани родители, интернет помага на децата им да общуват със своите връстници . Повечето деца в тази възраст вече имат профили в социалните мрежи, направени от родителите им.


Таблетите и смартфоните, освен у дома, се ползват и в училищата и детските градини, където обаче тези устройства или се забраняват, или липсват ясни правила за употребата им.

Според заместник-координаторът на центъра д-р Луиза Шахбазян, за да избегнат отрицателното въздействие в интернет, децата имат нужда от умения и знания, които трябва да получават, както от родителите си у дома, така и в учебните заведения.

Шахбазян коментира, че опасното съдържание, свързано с насилие над хора или животни, е на средно два клика от рекламите или анимационните филми, които децата гледат в интернет.

"Децата носят устройствата си в детската градина и училище, като там обаче липсват правила за тяхната употреба - или се забраняват неефективно, или децата могат да ги използват неконтролирано. А как родителите контролират - трудно и неефективно. В нито едно от семействата няма ясни, точни правила, свързани с устройствата. На много места има правила детето да използва устройството за няколко часа или да не го изнася от вкъщи. Но тези правила много често не се спазват. Например родителят решава да направи компромис, защото другите деца на детската площадка също имат устройства", посочи тя.

Интернет се използва от децата и за печелене на пари, сочат още данните от изследването.

Едно от децата разбрало как да прави профили във "Фейсбук" и ги продавало срещу 50 стотинки на други деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България