Тачева дава Агенцията по вписванията на прокуратурата

Тачева дава Агенцията по вписванията на прокуратурата

Ръководството на Агенцията по вписванията ще бъде предадено на прокуратурата, съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева, която в събота отчете първите 100 дни от дейността си и изнесе резултатите от проверката на Инспектората към Министерството на правосъдието.

Според проверката шефът на Агенцията по вписванията Емил Станков и заместничката му Даниела Митова са си надписвали тлъсти допълнителни пари към заплатите, които превишават два пъти размера на основните им трудови възнаграждения. Така при месечна заплата малко под 1000 лв., двамата са си давали съответно по още 2000 и 1500 лв. от реализираните икономии от работата на ведомството.

Тези бонуси те си раздавали на фона на изказванията им в парламента преди време, че ниските заплати и високите изисквания към служителите са причина никой съдия по вписванията да не иска да ходи на работа в агенцията. Това обясниха Станков и Митова, след като седмица преди предвидения за юли старт на търговския електронен регистър в Агенцията по вписванията бяха назначени едва 9 от 89 предвидени служители. В същото време те си надписвали хиляди левове над заплатите. Когато двамата били повикани в Министерстовто на правосъдието да дадат обяснения, те първо отричали да се изплащат въобще допълнително бонуси за служителите.

На прокурор отива и сключеното споразумение от Агенцията по вписванията за поддръжка на програмен продукт "Нотис", който обаче не защитавал ведомството, нямал никаква сигурност и предоставянето на поддръжката му на външна организация прави самата агенция зависима, като в същото време фирмата не носи никаква отговорност при повреда.

Това създавало предпоставки за блокиране на цялата работа на агенцията. Вината в случая е на самото ведомство.

Проверката на инспектората показала още, че вътрешните правила за водене на документи в повечето случаи се оказват неприложими на практика. Някои от регистирите и книгите не са изготвени на електронен носител

Новото ръководство на агенцията по вписванията още с встъпването си забърка скандал, след като през декември 2006 г. само за няколко дни реши да промени комисията за оценка на офертите за въвеждането на електронния централен търговски регистър. С подмяната на групата бе променено и класирането на кандидатите да изграждат системата и "Сименс" спечели регистъра, а "Сиела" обвини новото ръководство в нагласяне на конкурса.

Тачева заяви, че на 1 октомври Агенцията по вписванията не е била готова за старта на търговския ретгистър, който бе отложен за трети път за 1 януари 2008 г., но министърът пое отговорност този път електронната система да тръгне навреме.

Дотогава шефът на Агенцията по вписванията и заместничката му няма да бъдат сменяни, тъй като по думите на Тачева за толкова кратко време нямало да се намерят хора, които толкова бързо да влязат в крак с работата.

Правосъдният министър каза още, че до две години административните съдилища ще разполагат със собствени сграда, обсъждат се и няколко варианта за дом на Софийския административен съд.

Подготвя се и нов закон за изпълнение на наказанията, в който фигурира и предложение за пенсионно осигуряване на онези затворници, които работят докато излежават присъдите си. За да се реализира обаче тази идея, са необходими средства, допълни Миглена Тачева.

Споделяне

Още от България