Тачева не смята за опорочен избора на наши съдии за Страсбург

Ако днес България не изпрати тримата излъчени кандидати за съдия в Страсбург, рискуваме да останем без магистрати в съда за правата на човека. Това заяви в четвъртък министърът на правосъдието Миглена Тачева пред депутатите от парламентарната комисия по правата на човека. По-рано в четвъртък правителството утвърди избора на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Румен Ненков, съдията в Софийски апелативен съд Павлина Панова и на адвокат Здравка Калайджиева, които спечелиха българската част от процедурата по излъчване представител в Европейския съд по правата на човек (ЕСПЧ).

Министър Тачева се яви пред членовете на парламентарната комисия, за да обясни процедурата по определяне на кандидатите за ЕСПЧ по настояване на  депутата от ОДС Иван Сотиров, според когото конкурсът не е бил обезпечен и е липсвала гаранция, че всички претенденти могат да участват пълноценно в него.  Сотиров поиска разяснения защо Филип Димитров, който бе един от кандидатите, не беше допуснат до конкурса.

Процедурата по избор на съдия в ЕСПЧ не мина без скандали, след като някои от елиминираните по документи кандидати обявиха конкурса за “опорочен”. Общо 19 юристи изявиха желание пред Министерството на правосъдието за съдийския пост в Страсбург. Сред отпадналите заради липса на необходимите 12 години юридически стаж се оказа и депутатът от ОДС и бивш министър-председател Филип Димитров

Тачева каза, че от подадените от Димитров документи е трудно да се изчисли колко години е стажът му като юрист. Освен това той приложил към документите си за конкурса удостоверение за юридически стаж, който започва от 1979 г., но е прекъсван. Министърът се усъмни и дали удостоверението е издадено точно за конкурса, тъй като било от юни месец.

Според Сотиров обаче, е нормално в юридическия  стаж на Филип Димитров да има прекъсване, тъй като той е бил премиер.

Министърът на правосъдието заяви, че не е имало никакво дискриминиране и отхвърляне и допълни за пореден път, че в документите на Филип Димитров липса ясно удостоверение за необходимия му юридически стаж, за да се яви на конкурса.

„Очевидно става дума за усилие дори с цената на държавен резил да не бъда допуснат до участие, защото “безпристрастната” комисия изпитва ирационален страх, че няма да намери как да ме класира след предварително определената тройка на победителите”, реагира преди ден Димитров.

Миглена Тачева заключи, че не е имало никакво дискриминиране и отхвърляне на даден участник.

Споделяне

Още от България