Тадаръков обвини червен депутат за отправяни заплахи

Тадаръков обвини червен депутат за отправяни заплахи

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков потвърди във вторник, че е получавал заплахи. Те са били отправени от БСП-депутат, който е бил агент на бившата Държавна сигурност и е член  на парламентарната комисия по земеделие и гори, според “жокера”, даден от Тадаръков.

Народният представител Георги Юруков, който отговаря на така зададеното описание, призна по-късно проведен разговор с шефа на земеделския фонд, но категорично отрече да е отправял заплахи. Според Татаръков обаче въпросният депутат го заплашил с думите “Ще те унищожа!”, като имал предвид не физически, а професионално. Той смята, че си е навлякъл гнева на Юруков, защото през август разкрил измамите на петима служители във фонда на високо ниво, един от които бил роднина на депутата. Тадаръков твърди, че дал на провинилите се два часа да оправят нещата. Не ги уволнил, защото това щяло да провали приключването на  предприсъединителната програма САПАРД, от което пък зависел стартът на Разплащателната агенция за парите от ЕС.

"Действително проведохме разговор откровен, интензивен по повод работата в Разплащателната агенция", обясни Юруков, но отрече в разговора, който е бил проведен на 15 август, да е имало и нотка на заплаха и от двете страни.

БСП-депутатът потвърди, че негов далечен роднина му се оплакал, че Тадаръков го заплашвал с уволнение, но това било друг въпрос. "Не бъркайте на хората в личните отношения", заяви Юруков и призова журналистите да си направят сами изводите защо разговор, проведен преди два месеца, чак сега възниква като казус. Според червения народен представител разговорът с Тадаръков бил служебен, по повод ангажиментите на депутати по работата на Разплащателната агенция. "Това е истината", заяви той и допълни, че ощее утре ще намери начин да се срещне с Тадаръков и да си изяснят нещата.

Юруков обясни, че от повече от 15 години се познава с Тадаръков и е възможно да му е направено внушение от някого.

"Допускате ли, че човек юрист с 25-годишен стаж, бивш съдия и прокурор и депутат в три народни събрания би си позволил подобно нещо", попита БСП-депутатът и съжали, че няма запис от разговора.

Имам много приятели и познати, които работят в системата на земеделието, но роднини по права линия до 4 коляно нямам, каза още той.

"Не ми е нито за първи, нито за последен път", каза Тадаръков по повод отправената му заплаха и се зарече, че щял да продължи да бъде безкомпромисен към служителите си.

Димитър Тадаръков бе посочен от коалиционния партньор ДПС за шеф на фонд “Земеделие”, който години наред остава под контрола на партията на Доган. Последната смяна стана преди няколко месеца, след като предишният ръководител на фонда Асен Друмев, също приближен на ДПС, бе отстранен от съда заради заведено дело. Назначението на Татадърков бе прието с огромна съпротива от страна на социалистите. В замяна те взеха под свой контрол управлението на горите, което се отдели в самостоятелна агенция.

Тадаръков декларира, че не се “страхува от нищо”. Отчете, че откакто е поел управлението на фонда преди 110 дни, договорил проекти по САПАРД за 200 млн. евро, извоювал 10 процента бонификация, чийто размер е 50 млн. евро и така постигнал 110 процента усвояемост на средствата по предприсъединителната програма.

Освен измамите на въпросните висши служители на фонда, Тадаръков разкрил 77 нередности с бенефициенти по САПАРД. Това е под 2 процента от общата субсидия, което е по-малко от  риск-анализа на световните и европейските финансови институции, посочи той. Става въпрос за измами за 28 млн. лв., от които 7.5 млн.лв. по 30 проекта са върнати на фонда. По другите 47  проекта са заведени дела за възстановяване на сумите, работи се и по още случаи на измами, каза шефът на фонда.

Тадаръков съобщи още, че след месец ще започне да говори със служителите си само на английски, защото не можело те да не знаят езици. Така ще е докато съм на този пост, отбеляза той като уточни, че е приел да ръководи фонда докато заработи ефективно Разплащателната агенция, след което се връщал в частния сектор.

Отчитайки финала на Фонд "Земеделие" Тадаръков посочи, че са договорени над 3500 проекта на обща стойност над 1.2 млрд. евро.

Предстои разпределянето на 6.683 млн. евро на най-нуждаещите се българи, съобщи още той. Европейската комисия е разрешила чрез благотворителни организации социално слабите у нас да получават ежемесечно по 2 кг брашно и по килограм ориз и захар до изчерпване на субсидията. Над 360 800 души се очаква да се възползват от този вид помощи, които през последните години бяха позабравени.  Броят им ще се прецизира след изготвянето на специалната наредба с критериите от социалното ведомство, поясни Тадаръков.

Държавата обаче загубила възможността за евросубсидия от 3.6 млн.лв. за доставка на мляко в училищата през фонда. Ведомството предложило на социалния министър безплатно мляко за учениците да се дава до VІІІ клас, за "да може да вземем тези пари от Европа".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?