Тадич се извини във Вуковар за престъпленията на сръбските сили

Тадич се извини във Вуковар за престъпленията на сръбските сили

Президентът Борис Тадич стана първият сръбски държавник, отдал почит пред жертвите и поискал извинение за престъпленията, извършени от сръбските сили по време на войната във Хърватия в началото на 19-те години. В четвъртък Тадич се поклони пред паметта на жертвите от войната в мемориалния комплекс Овчара край Вуковар, където през 1991 година 200 хърватски пленници са убити от югославската армия и полувоенните сили.

Тук съм да се поклоня пред жертвите и да им отдам почит. Тук съм, за да поднеса отново извинения, да изразя съжаление и да предоставя възможност на Сърбия и Хърватия да обърнат нова страница в историята си, заяви Тадич на церемония в присъствието на хърватския си колега Иво Йосипович.

Мемориалният комплекс е на мястото на бивша свинеферма, където хърватски цивилни и военни са измъчвани и екзекутирани на 20 ноември 1991 г., два дни след падането на Вуковар от обсадилите го сили.

Тадич е първият сръбски президент, който посещава Вуковар след войната  през 1991 г. На венеца, положен от сръбския президент, пишеше "На невинните жертви, президент на Република Сърбия Борис Тадич". До венците на президентите на Хърватия и Сърбия, венец положиха и членове на семействата на жертвите.

В масови гробове в Овчара са открити 200 тела, а 61 все още се издирват.  За това престъпление на общо 207 години затвор са осъдени 15 души от съда в Белград и от трибунала в Хага.

Вуковар пада в ръцете на сръбските сили на 18 ноември 1991 година след тримесечна обсада в началото на сръбско-хърватската война (1991 - 1995 година).

Два дни по-късно сръбските сили извеждат над 250 хървати от болницата във Вуковар, след което ги екзекутират във ферма в околностите.

Общ 1 600 цивилни и военни са убити по време на обсадата на Вуковар, близо 4000 души са ранени от артилерийски снаряди на Югославската армия и сръбските бунтовници в Хърватия. Близо 22 000 хървати са прогонени. Градът бе сринат до основи.

Вуковарското клане бе отбелязано и в обвинителното заключение на трибунала в Хага срещу бившия президент на Югославия Слободан Милошевич.

Убийствата във Вуковар никога повече не трябва да се повтарят, заяви сръбският президент Борис Тадич в интервю, публикувано в хърватския вестник "Ютарни лист" няколко дни преди посещението му.

"Това не е само символичен жест и послание към хърватския народ. Това е послание към всички, които живеят в това пространство на Югоизточна Европа, и то е, че подобно събитие никога повече не трябва да се повтаря", каза сръбският държавен глава.

Посещението на Тадич във Вуковар се оценява като много важно за развитието на отношенията между двете бивши югославски републики, стремящи се към членствов ЕС.
Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?