Таджикистан смята да забрани руския език като официален

Таджикистан планира да забрани със закон употребата на руски език в рекламата, бизнес документацията и правителствените разпоредби, което вероятно ще раздразни Русия и съседен Узбекистан, съобщи Ройтерс в петък.

Четвърт от 7.5-милионното население на централноазиатската държава е съставено от етнически узбеки. Руското и киргизското малцинство съставляват 1 процент от населението на Таджикистан, където руският език намира широка употреба сред градското население.

Съгласно законопроекта публичните съобщения, рекламите, етикетите в магазините, бизнес документацията и цялата кореспонденция на правителство и съдилищата трябва бъдат на таджикски. Предвижда се и забрана административната документация да се води на руски и узбекски дори в районите, населени предимно с узбеки.

Подготвеният законопроект се очаква ще предизвика отрицателна реакция от страна на Русия, чийто президент Дмитрий Медведев се очаква на посещение в Душанбе след по-малко от две седмици.

Отношенията на Таджикистан с Узбекистан са белязани от конфликти около разпределението на енергийните и водни ресурси.

Узбекистан остро се противопостави на плановете на Душанбе да построи нова водноелектрическа централа, тъй като се опасява, че тя ще намали притока на вода на узбекистанска територия.

Депутатите отказаха да коментират причините за налагането на езиковите ограничения. За разлика от останалите централноазиатски народи, които говорят тюркски езици, таджиките говорят разновидност на фарси.

Езиковата политика е сложен проблем в страните от бившия съветски блок, където руският беше доминиращ до такава степен, че в някои райони дори изместваше местните езици, пише агенцията.

Споделяне

Още от Свят