Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Таен бележник на Златанов за политически поръчки по схема "ИФ→ЦЦ→ББ"

Прокуратурата извади подборка от тефтера на шефа на КПУКИ, започвайки с името на президента

476 коментара
Снимка: БГНЕС

Създадената преди две години от ГЕРБ Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Разобличението се оказа собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията Филип Златанов, чието съществуване и начин на водене е поредно смайващо доказателство за състоянието на контролните органи в България и качествата на техните членове.

Разкритията бяха направени в сряда от висши прокурори на старателно подготвена пресконференция, със слайдове на сканирани предварително подбрани части от бележника, придружени с разшифровка. Случайно или не, демонстрираните пред медиите записки на Златанов започват със страница, начело на която е името на президента Плевнелиев с дата 1 септември 2011 г. и с бележки по повод проверка на неговата съветничка Димана Ранкова.

Филип Златанов прилежно си е записвал всички спуснати му задачи: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки. Той си е записвал и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе информацията на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите.

Фактът, че машината е действала безотказно, може да се проследи лесно по решения и действия на комисията, както и от поведението на споменатите лица, включително и тези с инициали, които са публично известни и замесени по един или друг начин в скандали, свързани с КПУКИ.

Видно от бележките, спускането на всяка задача и след това отчитането ѝ става пред "триумвират", нагледно изписан по "старшинство": "ИФ→ЦЦ→ББ".

Част от "директивите" на Филип Златанов

Mediapool публикува част от останалите "директиви", фигуриращи в бележника на обвинения за длъжностно престъпление шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Последните три от тях са свързани с допълнително материално стимулиране, от което с две заплати се облагодетелствал самият Златанов.

Кмета на Кръстева – да има конфликт

Кмета на Вълчедръм – да няма

Е.Димитров – не се бърза – за цигарите за лова

Трайчо да се движи

Найден Зеленогорски – да се удари. Става приоритет (записът е от 26.11.2011г.)

Гугушева – готова за прекратяване

Още

Инициалите ИФ се срещат почти на всяка страница, някъде и името Искра, като поръчител на задачите и основен организатор. На едно място въпросната организаторка, за която става ясно, че е от женски пол, се появява и с фамилията си Фидосова.

"Надпартийната" комисия ГЕРБ-БСП-ДПС-"Атака" стои зад безобразията

Всъщност Филип Златанов не е имало как да изпълнява "директивите" без съгласието на останалите четирима членове на комисията. Според закона решенията се взимат с мнозинство повече от половината членове на комисията. Присъстващите на пресконференцията прокурори отклониха въпроса ще се разследват ли останалите членове на комисията, тъй като Златанов едва ли е могъл да гласува вместо тях.

Освен председателя Златанов, в комисията има само още един представител на ГЕРБ - назначеният от Бойко Борисов Паскал Бояджийски. Николай Николов е назначен от президента Георги Първанов, Сабрие Сапунджиева е излъчена от ДПС, а Катя Станева от "Атака". Това на практика означава, че всички поръчки са били изпълнявани от надпартийна "коалиция" между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

"Презентацията" започва с президента

С уговорката, че това са собственоръчно написани от обвиняемия за длъжностно престъпление "директиви" за "оказване на въздействие на политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот", зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-градският обвинител Роман Василев първо представиха лист, на който личеше надписът: "Плевнелиев - недопустимо е да стане известно".

Още в самото начало Василев уточни: "Няма да правим анализ и говорене по тези неща, вие сами можете да си направите преценка", а зам.-главният прокурор добави: "Ние ще изложим фактите, изводите ще си правите сами".

След това Сарафов последователно изчете следните бележки, направени от Златанов през септември 2012 г. (видно от самите тях – бел.ред.): "1.09.2012 г. > прекр. се; В 12 да отиде при код по НКПД; Ранкова > незабавно да се извади; Какво да правим с Ранкова и президента; Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира; В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието > Решение за прекратяване на Плевнелиев; Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет; Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова – нормално поведение; За Ранкова във вторник; ОК – Прeзидента – нека си стоят, да се гледа всичко; В мотивите за президента – да се добави – "и от всички останали дружества".

Участието на Плевнелиев в тефтера – основен приоритет на разследването

"Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на КПУКИ ще бъде - дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или забавяни", коментира Сарафов, допускайки че държавният глава най-вероятно ще бъде разпитан, както и всички останали, чиито имена фигурират в тефтера на Златанов.

От изложеното стана ясно, че Златанов е визирал преписка срещу бившия зам.-шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ съветник на президента Димана Ранкова. По думите на Сарафов последвалото решение "на 100%" е съвпаднало с откритата в бележника "директива" – Ранкова е била уличена в конфликт на интереси.

Запитан дали не се притеснява, че с показването на тези предварително подбрани и неясни бележки прокуратурата може пряко да се намеси в политическия дебат между президента, от една страна и правителството и парламентарното мнозинство, от друга, Сарафов заяви, че се стараят да се придържат към принципите на прозрачността.

"Силно се надявам, че нашата публичност и прозрачна работа не го тълкувате като намеса", заяви зам.-главният прокурор.

Той категорично отказа да каже как точно е започнало разследването срещу Златанов – дали след подаден сигнал, дали чрез подслушване на телефони по друго производство или чрез оперативна информация. Роман Василев пък подчерта, че огласените данни от бележника точно в разгара на масовите протести срещу кабинета "Орешарски" не трябвало да се тълкуват като преднамерен удар към подкрепящия протестите Плевнелиев.

"Може да говорим дали е подбран моментът, дали днеска или утре сме го направили. Пак ви казвам – това няма нищо общо с истината, която е, но не мога да ви кажа точно как е започнало и какъв е бил източникът на тази информация – дали той е бил оперативен или... Не мога да ви кажа", каза зам.-градският обвинител.

Прокуратурата не знае дали срещу президента е имало образувана преписка за установяване на конфликт на интереси или сигнал за такова нещо. Това тепърва ще се проверява.

Президентът настоява да бъде огласена цялата преписка срещу него

По-късно президентството съобщи, че на 19 септември 2012 г. от КФИ са поискали с писмо от Плевнелиев "да представи на комисията доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството".

"В отговор на комисията с писмо с изх. № 37-00-36 от 21. 09. 2012 г. Президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества. Президентът Плевнелиев е предоставил всички поискани му от Комисията документи, независимо, че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър", допълват от кабинета на държавния глава.

От там уточняват, че до момента той не е информиран дали комисията на Златанов е взела някакво решение по казуса, като се настоява "цялата преписка на КПУКИ по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации".

"Всеки гражданин може сам да се убеди, че президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката", допълват от "Дондуков"2.

Прозрачността – единствен мотив за прокурорското "риалити"

Още преди да пристъпи към показването на "особено интересния и актуален", по думите му, бележник, Сарафов направи кратко въведение, в което увери, че както и досега, прокуратурата ще продължи да работи публично и открито.

"Именно заради това напоследък правим едни, така, както ги нарекохте вие риалити пресконференции и имаме намерение и тази да стане такава, не заради друго, а за да можем...да сложим на масата това, с което разполагаме, да представим фактите и много от вас, всеки всъщност, ще си прави сам своите изводи", добави той, правейки аналогия с безпрецедентната пресконференция на прокуратурата през май по повод акцията с бюлетините в Костинброд.

И сега журналистите станаха свидетели на фрапиращи данни, които обаче бяха специално подбрани и не бяха придружени с коментар от разследващите.

"За съжаление не е редно... Интересите на разследването не позволяват да ви представим абсолютно целия бележник, тъй като в него са замесени имена на хора, които не желаем към момента да огласяваме, най-малкото, защото с тях ще бъдат извършени процесуално - следствени действия, ще бъдат разпитани и като свидетели", каза Сарафов.

Той съобщи, че Филип Златанов вече е обвиняем и с постановена гаранция от 5000 лева.

Последва "риалити" частта от пресконференцията, която бе изпълнена с недомлъвки от страна на Роман Василев, подмятания от Сарафов и въпроси от медиите, останали без отговори.

Непокорните магистрати - "вс. трябва да б. наказани"

Освен имената на Плевнелиев и Ранкова, в тефтера фигурират тези на ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, неуспелите кандидати за конституционни съдии Венета Марковска и Галя Гугушева, уволнените бивши министри на икономиката и образованието Трайчо Трайков и Сергей Игнатов, членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева, председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Таня Маринова и други.

Особено любопитна е "директивата", отнасяща се до съдия Маринова и останалите членове на остро противопоставилия се на управлението на ГЕРБ съдийски съюз: "!Вс. трябва да б. наказани".

По повод схемата на спускане на "директивите" - "ИФ > ЦЦ > ББ", прокурор Сарафов не пожела да коментира чии са инициалите, а Роман Василев каза, че не знае дали става въпрос за Искра Фидосова, тъй като имало много хора с подобни инициали.

"Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. – списъка е при ИФ", гласеше друга бележка, показана от прокуратурата. Името на Г. Колев, което съвпада с това на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, се споменава на още едно място, където Златанов бе отбелязал, че изчаква ВАС.

Искра Фидосова не се разпознава в инициалите "И.Ф."

"Не се разпознавам в цитираните инициали", коментира депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова, която каза, че научила от медиите за "някакъв тефтер".

"Никога не съм водила разговори с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя, по отношение на преписки, свързани с работата на комисията и всякакви внушения в тази посока са недопустими", заяви Фидосова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ като председател на правната комисия в 41-ото Народно събрание (НС) тя е водела процедурата по създаване на КПУКИ и тогава е имала "единствено работни срещи" с представителите на комисията.

Фидосова напомня, че е предложила процедурните правила, по които да стане изборът на 5-членната комисия, в която има представители на различните парламентарно представени партии от 41-то НС и още две институции.

"Вражески" медии и директива "нищо не правя" за Марковска

В тефтерчето на Златанов не бяха подминати и медиите, като в. "Капитал" и сайтът "Дневник", които Златанов директно е определил като "вражески", добавяйки под този надпис: "на секундата се звъни". По повод тази фраза Сарафов допусна, че Златанов се подсещал да отчита пред необявения си засега поръчител кога е бил търсен за коментар от тези издания.

На друга страница от тефтера пък се виждаше надписът: "Енчева, Дачкова, Медиапул – за Марковска. Нищо не правя". Първите две имена съвпадат с тези на съдебните репортери Елена Енчева от в. "Преса" и Доротея Дачкова от в. "Труд". По повод казуса с Галя Гугушева пък Златанов си бе отбелязал, че ВСС вече е взел решения, че тя е "чиста", последвано от "чакаме".

Бившият икономически министър от кабинета "Борисов" Трайчо Трайков пък бе получил "резолюция" – "да се движи", за разлика от Сергей Игнатов, който се разминал с "уволнението му стига".

Въпреки нежеланието си да коментират по същество имената, прокурорите демонстрираха увереност, че в случая става въпрос за политическа схема за дискредитиране на конкретни лица и упражняване на натиск върху тях. Засега обаче на Златанов не е повдигнато обвинение за търговия с влияние, нито пък има друг привлечен към отговорност.

"Най-общо казано, престъплението е нарушаване и неизпълнение на служебните задължения на председателя на комисията – обвиняемият Златанов. Задължения, произтичащи от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. А именно – неотразяване на движението на преписки в информационните регистри, включително и тези, които са публични, забавяне движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата за решенията на комисията, въпреки изрично постановеното задължение по този закон", описа Сарафов прегрешенията на Златанов по смисъла на Наказателния кодекс.

След което веднага уточни: "На пръв поглед това на някой може да се сторят дребни деловодни нарушения, но тук важното е начинът и механизмът, по който са вземани тези решения. Както и това, че тези на пръв поглед дребни деловодни пропуски всъщност са били подчинявани на определени цели, свързани с манипулиране на тези преписки и по този начин – оказване на въздействие на политически кариери, върху публичния имидж на някои хора от обществения ни живот или дори натиск върху определени лица някои, от които е трябвало да бъдат, цитирам – ударени, други, цитирам – оправени, като справката ни сочи, че всъщност тези намерения са реализирани".

Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на Филип Златанов, но към момента отказва да го съобщи.

Статутът на Емил Димитров се променя, той не е изненадан от разкритията

Според първоначалния анализ на част от разгледаните в комисията на Златанов казуси, поне "по десетина преписки има съвпадение на 100% с директивите", добави Сарафов. Сред тях са тези срещу бившия шеф на комисията за конфискация Тодор Коларов, Димана Ранкова и ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров.

В случая на последния Златанов първоначално си е отбелязвал в тефтера "не се бърза > за цигарите > за лова". Към началото на март, когато Димитров вече публично откри фронт срещу Цветан Цветанов, отношението на комисията към него рязко се променя: "Ще се удари депутата, след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". Точно месец по-късно комисията за конфликт на интереси излиза с решение срещу Димитров, припомни Борислав Сарафов.

"Така се получи изглежда, че ме удариха. Казвал съм, че тази комисия беше измислена и изкадрувана от Цветанов и Фидосова за разправа с политически и икономически неудобни хора", коментира Емил Димитров пред БНР по повод разкритията.

Той съобщи, че вече е бил разпитан от прокуратурата по повод делото срещу Златанов, отказвайки да разкрие какво точно е споделил с разследващите.

"Аз разказах това публично преди една година и съм застанал с името си зад него. Имайки предвид имената, тъй като моето не е най-интересното, след като го има и името на президента нормално е да не заглъхне това тефтерче. Крайно време е държавата да си влезе в ролята чрез прокуратурата и съдебните органи и всичко да се изчисти веднъж за винаги, защото не е нормално всеки, който има различно мнение, независимо по какъв повод да бъде очернян, изнудван", каза още ексдепутатът от ГЕРБ.

Засега Филип Златанов отказва да дава обяснения. Разпитани са десетина свидетели, сред които има служители на комисията и други. От прокуратурата допуснаха, че президентът Плевнелиев също може да бъде разпитан, както и всички останали, чиито имена фигурират в тефтера.

"Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък. Взимаме преписките, след това проследяваме движението им по дата, за да проверим дали така, както е отразявал в своя тефтер, това се е реализирало... Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера", разясни зам.-главният прокурор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

476 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #476

  "Мисля , че поробването е тотално. Жалко но факт"(!?!?) Някои изтрещяват. Наркотиците вземат своите жертви.Жалко но факт.

 2. Анонимен
  #475

  Каква българска Еволюция !!! Тефтерчето на Левски и тефтерчето на ГЕРБЕРА -Филип Златанов. Къде сте бе умни, красиви и интелигентни ЕЛФИ? Впрочем Картаген трбва да бъде унищожен !

 3. Анонимен
  #474

  Глупавите хора дори и игрите си не могат да прикрият. Нискочелата И.Ф. и Ц.Ц. сътвориха целия хаос в съдебната система и сега техните назначени протежета ще я довършат.Може би прокуратурата си връща на Ц.Ц., пред който беше карана да се навежда.

 4. Анонимен
  #473

  Господин президент ...време е да кажете нещо на народа ! Помислете го добре ....без диктовка. Вървим към челен сблъсък. Ако не говиждае или нямате доклади ....по добре оставете вицето да се оправя !

 5. Анонимен
  #472

  471 Знам един виновник за всичко - Аспарух !! Не трябваше да гони маджарите от Ръмънско,а до отидем с 1000 км по на запад :))

 6. Анонимен
  #471

  е колко пъти ще запо4ваме отна4ало то не бе преход то не бе 40 години с моисеи в пустинята.махаме вси4ки партии и парламента.каниме експерти на конкурс барем да знаем 4е могат.така кьораво и сакато клати държавата и лапа като за последно.аиде стига бе..........

 7. Анонимен
  #470

  Под ръководната роля на комунистите, със или без интернационал настъпва ерата на соц-колониализма. Погледнете какво става във бившите Съветски републики, Унгария, Чехия, а даже и в България. Мисля , че поробването е тотално. Жалко но факт.

 8. Анонимен
  #469

  Иван Петров: Всичко написано по-горе е хубаво, но Цацата ше си мръдне ли дупарата да разследва информацията или отново ще се повдигне дело срещу "неизвестен извършител", щот И.Ф. са неясни инициали. Ххахаа ей даже им подсказах как да се оправдаят шушумигите

 9. Анонимен
  #468

  А бе и Плевнелиев и той, какво се прави на ударен? Когато му е удобно, изпозлва секретарката си да излиза с официално изявление, а не лично да излезе и да каже, вяно ли е, не е ли вярно. Скандали, скандали и пак омърсени политици!

 10. Анонимен
  #467

  Откакто е встъпил на поста Плевнелиев не спира да показва че не става за президент. То си е направо смешно - как са допуснали такъв човек да сложат за държавен глава. Да го бяха избрали поне с по-чисто минало.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.