Таен доклад на ООН обвинява САЩ и ЕС за кризата в Близкия Изток

Таен доклад на ООН обвинява САЩ и ЕС за кризата в Близкия Изток

В секретен доклад, подготвен от бившия посланик на ООН за Близкия Изток Алваро де Сото на 5 май 2007 година отговорността за изостряне на ситуацията в региона се хвърля върху западните страни, които повече от година бойкотират палестинското правителство и са допуснали много дипломатически провали, пише в сряда британския вестник “Гардиън”.

Според де Сото, решението за бойкот на палестинското правителство, взето от САЩ и Европейския съюз през март 2006 г. след победата на Хамас в парламентарните избори, е било “недалновидно” и е имало “разрушителни палестинския” за палестинския народ.

В документа се отбелязва, че Израел последователно е отхвърлял всички инициативи на палестинците, а международния квартет посредници САЩ, ЕС, Русия и ООН окончателно са загубили влиянието си върху ситуацията. Палестинците от своя страна не полагат достатъчно усилия да прекратят насилието срещу Израел, сочи де Сото.

Перуанският дипломат с 25-годишен стаж в ООН Алваро де Сото напусна поста си малко след подготвянето на този доклад, чийто единствен автор е той.

На фона на този критичен документ в сряда световните медии съобщиха за 55 жертви на продължаващото вече пети ден насилие в ивицата Газа между враждуващите палестински групировки Хамас и Фатах.

И двете групировки заплашиха  с опасност от гражданска война.По този повод палестинският външен министър Зиад Абу Амр предупреди, че конфликтът може да се разпростре и на Западния бряг. Мирни свидетели на престрелките твърдят, че въоръжените бойци вече стрелят не само един срещу друг, но и по случайни граждани.

Според вестник Хаарец във вторник министрите на Палестинската автономия от Фатах временно са прекратили изпълнението на задълженията си. Цитиран е източник от правителството, който твърди, че министрите смятат да се върнат в състава на кабинета след края на въоръжения конфликт между Факах и Хамас. Решението им ще стане необратимо, ако размириците не приключат в скоро време с ефективно мирно решение.

Същевременно на 11 юни стана известно, че Европейският съюз е възобновил пряката финансова помощ за палестинското правителство, която беше замразена след обявяване на бойкота.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?