Тафров: Най-сетне Европа чу какво казват българите

Тафров: Най-сетне Европа чу какво казват българите

Най-сетне Европа чу какво казват българските граждани, каза пред БНТ Стефан Тафров от "Демократична България" по повод приемането на резолюцията за страна ни в Европейския парламент.

Той иронично припомни, че предизборния лозунг на ГЕРБ за евроизборите е било именно "Европа ни чува".

По думите му "Европа не само ни чу, но и ни видя" и с тази резолюция е показала, че не харесва това, което вижда в управлението на страната. "Защото години наред ние българите даваме обещания, че правовата държава ще започне да функционира, а тя все така не функционира", допълни Тафров.

Той подчерта, че картината със състоянието на правовата държава в България не е никак радостна. 

"Продължаващите протести и проучванията, че те се подкрепят от около 2/3 от хората у нас окончателно убедиха евродепутатите да обърнат внимание на България и да подкрепят българските граждани. Те не подкрепят управляващите, защото управляващите не са цяла България, а са малцинство. Сега ще ме попитате дали с тази резолюция не засрамваме България. Вижте, България не са Гешев, Пеевски, Борисов, Цвета Караянчева и други подобни. Те са корена на проблема", каза още Тафров.

По думите му реториката на ГЕРБ как резолюцията "срами България" напомня на комунистическата пропаганда през 80-те години:

"По този начин доказва, че тя е едно от разклоненията на бившата комунистическа партия. И това, разбира се, заблуждава само най-твърдия електорат на ГЕРБ. Огромното мнозинство от хората разбират, че Европа подкрепя техните въжделения за истинска законност".

Тафров подчерта, че резолюцията на ЕП не призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция, а само се изразява съжаление, че не е ратифицирана. Допълни, че основният фокус на тази резолюция е прокуратурата, а проблемът е, че главният прокурор не може да бъде контролиран от никого и не е подвластен на нито една от властите, не подлежи на наказателна отговорност.

Споделяне

Още от България