Тафров: Най-сетне Европа чу какво казват българите

Тафров: Най-сетне Европа чу какво казват българите

Най-сетне Европа чу какво казват българските граждани, каза пред БНТ Стефан Тафров от "Демократична България" по повод приемането на резолюцията за страна ни в Европейския парламент.

Той иронично припомни, че предизборния лозунг на ГЕРБ за евроизборите е било именно "Европа ни чува".

По думите му "Европа не само ни чу, но и ни видя" и с тази резолюция е показала, че не харесва това, което вижда в управлението на страната. "Защото години наред ние българите даваме обещания, че правовата държава ще започне да функционира, а тя все така не функционира", допълни Тафров.

Той подчерта, че картината със състоянието на правовата държава в България не е никак радостна. 

"Продължаващите протести и проучванията, че те се подкрепят от около 2/3 от хората у нас окончателно убедиха евродепутатите да обърнат внимание на България и да подкрепят българските граждани. Те не подкрепят управляващите, защото управляващите не са цяла България, а са малцинство. Сега ще ме попитате дали с тази резолюция не засрамваме България. Вижте, България не са Гешев, Пеевски, Борисов, Цвета Караянчева и други подобни. Те са корена на проблема", каза още Тафров.

По думите му реториката на ГЕРБ как резолюцията "срами България" напомня на комунистическата пропаганда през 80-те години:

"По този начин доказва, че тя е едно от разклоненията на бившата комунистическа партия. И това, разбира се, заблуждава само най-твърдия електорат на ГЕРБ. Огромното мнозинство от хората разбират, че Европа подкрепя техните въжделения за истинска законност".

Тафров подчерта, че резолюцията на ЕП не призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция, а само се изразява съжаление, че не е ратифицирана. Допълни, че основният фокус на тази резолюция е прокуратурата, а проблемът е, че главният прокурор не може да бъде контролиран от никого и не е подвластен на нито една от властите, не подлежи на наказателна отговорност.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?