“Тагесцайтунг”: България ще строи атомна централа в земетръсна зона

“България ще строи ядрена централа в земетръсна зона”, пише в четвъртък германският в. “Тагесцайтунг”, допълвайки, че зад консорциума-изпълнител стои руският газов монополист “Газпром”. В статията, цитирана от радио Дойче веле, са представени мнения на природозащитни дружества, които обвиняват сегашното българско правителство в корупция и поддържане на тесни връзки с водещи кадри от бившия Съветски съюз.

Гринпийс и Институтът за екологична политика в София, които от половин година се опитват да уговорят среща с еврокомисарите по околната среда и енергетиката, са успели едва миналия петък.

От становището на Европейската комисия зависи дали Евратом и Европейската инвестиционна банка ще отпуснат кредити за проекта, който ще пропадне без такива обществени средства, тъй като частни банки не желаят да участват поради високия финансов риск, пише вестникът.

Изданието цитира експерта Георги Касчиев, бивш шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, според който изграждането на АЕЦ “Белене” не бива да се допуска- не само от съображения за сигурност, а и защото така България ще увеличи още повече зависимостта си от Москва. Страната и сега получава цялото нужно ѝ количество газ и гориво за първата си атомна централа от Русия.

Становището на българския екоактивист Петко Ковачев е, че сега “Газпром” използва проекта “Белене” като троянски кон, за да завладее европейския пазар чрез България.

“Тагесцайтунг” посочва още, че България е най-бедната страна членка на ЕС, в която потреблението на електроенергия на човек е шест пъти по-високо, отколкото средното за Общността. България е на върха и по отношение на цените на тока. Загубите, които търпи страната заради остарялата мрежа и лошата изолация, са огромни. Съответно висок е потенциалът за икономии, който би обезсмислил строителството на нова атомна централа.

Въпросът е защо на фона на тази убедителна фактология се допуска, че ЕК ще одобри проекта и ще открие пътя за отпускането на кредити? Вестникът отбелязва, че еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс е под натиск от страни като Франция, която планира строителството на нова ядрена централа. Другият фактор е, че след като ЕК принуди България да затвори два атомни реактора на АЕЦ “Козлодуй”, за да влезе в ЕС, няма желание да се допусне Брюксел за втори път да диктува какви енергийни носители да гарантират бъдещето на страната, пише “Тагесцайтунг”.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?