Тайфун причини смъртта на над 1200 души и огромни разрушения във Филипините

Тайфун причини смъртта на над 1200 души и огромни разрушения във Филипините

Най-малко 1200 души са загинали, след като може би най-силният тайфун, регистриран някога над суша, връхлетя филипинския град Таклобан, предава Ройтерс в събота.

Стихията, кръстена Хаян, прекъсна комуникациите на район, в който живеят над 220 000 души. Предполага се, че жертвите са много повече от обявените досега, но по-ясна картина ще има, когато военните спасителни екипи успеят да стигнат до мястото.

Според Червения кръст във Филипините над 1000 души са загинали в крайбрежния град Таклобан, а около 200 са жертвите в провинция Самар. Генералният секретар на организацията обяви, че това са данните от временните отчети на екипите, работили в Таклобан и Самар.

Тайфунът бе от най-високата пета категория с пориви на вятъра, стигащи до 379 км/ч в открито море, вълни до 15 метра и прилив от 4 метра в някои райони. Хаян предизвика огромни наводнения и свлачища.

Стотици хиляди се евакуираха три дни преди идването на тайфуна, а близо 1 милион души влязоха в убежища, докато премине най-лошото. В съботния следобед местно време тайфунът се намираше над провинция Западен Миндоро с ветрове от 185 км/ч и пориви до 220 км/ч.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?