Тайфунът Болавен взе 12 жертви в Южна Корея

Тайфунът Болавен взе 12 жертви в Южна Корея

Дванайсет са жертвите на мощния тайфун Болавен, помел Южна Корея и напредващ към Северна Корея, едва-що възстановила се от тежки наводнения, предаде Франс прес, като се позова на южнокорейските власти.

Болавен първо помете по пътя си Япония, а по-рано днес местно време връхлетя Южна Корея. Стихията преобърна два китайски риболовни кораба с 34 моряци на борда близо до остров Джеджу, в южната точка на Южна Корея. Петима моряци се удавиха, 12 се водят за безследно изчезнали, 12 бяха спасени, а 6 доплуваха сами до брега.

На други места в Южна Корея Болавен уби 7 души. Повечето от тях бяха затиснати от рухнали сгради и паднали дървета.

Заради стихията властите бяха обявили тревога в столицата Сеул с население от 10 милиона души. Училищата останаха затворени. Но стихията не причини големи щети в столицата.

Забранен беше и достъпът на кораби до пристанището Бусан. Заради Болавен беше преустановено движението на фериботите, като бяха засегнати 87 кораба. Двеста четиридесет и седем полета не бяха изпълнени също заради стихията. Преустановени временно бяха военните учения на южнокорейски и американски части.

На остров Джеджу Болавен отнесе дървета и покриви и лиши от ток 200 000 жилища.

Преди това тайфунът уби един човек и рани петима на японските острови Амами и Окинава, в южната част на страната, в нощта в неделя срещу понеделник.

Край бреговете на Япония атмосферното налягане в центъра на Болавен спадна до 910 хектопаскала и така тойфунът стана един от най-мощните, наблюдавани в района от 60 години насам.

Споделяне

Още от Свят