Тайфуни наводниха Виетнам и Тайван, Китай евакуира милион души

Тайфуни наводниха Виетнам и Тайван, Китай евакуира милион души

Заради приближаващ се тропически щорм в Китай бяха евакуирани един милион души, предаде ББС в неделя. Акцията се налага заради тайфуна Кроса, който сред като удари Тайван и намали силата си, превръщайки се в буря, сега заплашва крайбрежната част на Китай.

Застрашени са провинциите Фуцзян и Чжецзян, които се очаква да бъдат достигнати от силния вятър в неделя вечерта. На всички плавателни съдове, които са в близост до пристанища е наредено да се върнат, отменени са отплаванията на нови кораби. Има притеснения и за ударна стихията над 17-милионния Шанхай, но още е трудно да се прогнозира дали Кроса ще удари финансовата столица и най-голям град на Китай в  неделя или в понеделник.

Преминавайки над Тайван, Кроса погуби двама души, други двама са безследно изчезнали, а 17 са ранени. Двамата са загинали, след като са били затрупани от кално свлачище в предградие на столицата Тайпе. Мъж паднал от балкона на къщата си, а мотоциклетистка починала от токов удар. 

Единият от двамата изчезнали е затрупан под отломките на общежитие.

Кроса продължава да залива Тайван с проливни дъждове, докато се приближава към Източен Китай. Стихията е отслабнала до тропическа буря със съпътстващи ветрове от 108 км/ч, при условие че скоростта им бе достигнала в един момент до 184 км/ч.

Виетнам също бе ударен от тайфун, като преките жертвите на Лекима и загиналите от последвалите наводнения станаха 46 души, съобщиха властите в неделя. 29 са изчезнали.

Това са най-тежките наводнения в Централен и Северен Виетнам от повече от десет години или от близо двайсет, заяви представител на властите, пожелал да запази анонимност. Стихията, която удари централното крайбрежие на Виетнам по-рано тази седмица, причини щети на 77 хиляди домове. По първоначални изчисления загубите са на стойност 41 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?