Тайфуни наводниха Виетнам и Тайван, Китай евакуира милион души

Тайфуни наводниха Виетнам и Тайван, Китай евакуира милион души

Заради приближаващ се тропически щорм в Китай бяха евакуирани един милион души, предаде ББС в неделя. Акцията се налага заради тайфуна Кроса, който сред като удари Тайван и намали силата си, превръщайки се в буря, сега заплашва крайбрежната част на Китай.

Застрашени са провинциите Фуцзян и Чжецзян, които се очаква да бъдат достигнати от силния вятър в неделя вечерта. На всички плавателни съдове, които са в близост до пристанища е наредено да се върнат, отменени са отплаванията на нови кораби. Има притеснения и за ударна стихията над 17-милионния Шанхай, но още е трудно да се прогнозира дали Кроса ще удари финансовата столица и най-голям град на Китай в  неделя или в понеделник.

Преминавайки над Тайван, Кроса погуби двама души, други двама са безследно изчезнали, а 17 са ранени. Двамата са загинали, след като са били затрупани от кално свлачище в предградие на столицата Тайпе. Мъж паднал от балкона на къщата си, а мотоциклетистка починала от токов удар. 

Единият от двамата изчезнали е затрупан под отломките на общежитие.

Кроса продължава да залива Тайван с проливни дъждове, докато се приближава към Източен Китай. Стихията е отслабнала до тропическа буря със съпътстващи ветрове от 108 км/ч, при условие че скоростта им бе достигнала в един момент до 184 км/ч.

Виетнам също бе ударен от тайфун, като преките жертвите на Лекима и загиналите от последвалите наводнения станаха 46 души, съобщиха властите в неделя. 29 са изчезнали.

Това са най-тежките наводнения в Централен и Северен Виетнам от повече от десет години или от близо двайсет, заяви представител на властите, пожелал да запази анонимност. Стихията, която удари централното крайбрежие на Виетнам по-рано тази седмица, причини щети на 77 хиляди домове. По първоначални изчисления загубите са на стойност 41 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?