Тайланд отказа да екстрадира за САЩ оръжейния търговец Виктор Бут

Тайланд отказа да екстрадира за САЩ оръжейния търговец Виктор Бут

Тайландски съд отказа във вторник да екстрадира руския оръжеен търговец Виктор Бут в САЩ, където той е обвинен в тероризъм, съобщиха информационните агенции. САЩ искат да съдят Бут, наричан "търговеца на смъртта", по обвинение в опит за продажба на ракети и гранатомети на бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Според редица публикации в западния печат Бут е купувал оръжието от различни страни, включително и от България.

Вашингтон смята, че тези оръжия ще бъдат използвани за убийство на американци.

Според съда в Банкок "обвиненията на САЩ са неприложими по тайландския закон". "Това е политически случай. ФАРК се борят за политическа кауза и не са криминална група. Тайланд не признава ФАРК за терористична организация", се посочва в решението на съда.

42-годишният бивш руски офицер от военно-въздушните сили и след това бизнесмен Виктор Бут беше арестуван на 6 март 2008 г. в хотел в столицата на Тайланд Банкок, където пребивавал легално. Това стана при съвместна тайландско-американска полицейска операция. В рамките на операцията било пробвано с подставени лица, в действителност американски агенти, да се договори пратка оръжие за ФАРК.

Русия обяви, че е доволна от отказа на Тайланд да екстрадира Бут в САЩ, съобщиха от руското външно министерство. След ареста на Бут официалните руски власти декларираха, че Русия няма претенции към бизнесмена и той не е съдебно преследван на нейна територия.

"САЩ са разочаровани, но същевременно и заинтригувани от отказа на тайландското правосъдие да екстрадира Виктор Бут от Тайланд в САЩ", коментира от своя страна Джеймс Ендуисъл, представител на американското посолство в Банкок.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят