Тайланд получи от Русия предупреждение за планирани атентати в кралството

Тайланд получи от Русия предупреждение за планирани атентати в кралството

Тайланд съобщи, че е получил от Русия предупреждение за риск от атентат срещу руските интереси там от страна на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес. За целта джихадистите изпратили 10 сирийски бойци в кралството, където започва туристическият сезон. Всяка година там идват милиони туристи, включително много руснаци, допълва агенцията.

Данните, получени от руската Федерална служба за сигурност, предстои да бъдат проверени, уточни пред журналисти в Банкок говорител на местната полиция. АФП още не разполага с потвърждение от руските власти.

По време на коледните и новогодишните празници множество руски туристи пристигат с чартърни полети в Тайланд и се насочват към местните плажове, по-специално към Патая - на два часа път от Банкок.

Според полицейски документи, цитирани в петък в медиите и социалните мрежи, за Патая са заминали двама от десетте сирийци, свързани с ИД, а другите - за Банкок и за Пукет, друг често посещаван курорт в страната. Освен руски граждани, терористите може да изберат за мишени и хора от други страни, водещи военни действия в Сирия, твърди изданието "Хаосод".

Полицейският говорител прикани обществото "да има доверие в Тайланд" и в способностите на местните следствени органи, като увери, че ще бъдат използвани всички средства за залавяне на евентуални заподозрени.

Тайните служби на Тайланд са способни да се справят с потенциалната заплаха, заяви шефът на Националния съвет за сигурност Тхавил Нетнийон.

Двайсет жертви взе през август безпрецедентно бомбено нападение в центъра на Банкок; мотивите на арестуваните заподозрени останаха неясни и никой не пое отговорност.

Основната следа сочи към проуйгурските активисти, бранещи правата на мюсюлманско малцинство в Китай.

Международният ислямистки тероризъм и по-специално "Ислямска държава" досега не е действал в Тайланд, където обаче се бунтуват местни мюсюлмани сепаратисти, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят