Тайланд ще екстрадира в САЩ руския оръжеен търговец Виктор Бут

Тайланд ще екстрадира в САЩ руския оръжеен търговец Виктор Бут

Апелативен съд в Тайланд взе в петък решението да бъде екстрадиран в САЩ руският оръжеен търговец Виктор Бут, съобщиха световните агенции.

Бут, известен като "търговецът на смърт", бе арестуван през 2008 г. в Банкок след съвместна американско-тайландска операция, в която агенти под прикритие се явили пред руснака, представяйки се за купувачи на оръжие за Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Апелативният съд отхвърли решение от миналата година на съд от по-долна инстанция, че делото срещу руснака е политическо и на това основание удовлетвори искането на Вашингтон за екстрадирането му. Долната инстанция бе постановила, че ФАРК е политическо движение, а не терористична организация, както твърдят САЩ, и затова Виктор Бут не може да бъде екстрадиран, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

След произнасянето на днешната присъда окованият с белезници на краката 43-годишен обвиняем се просълзи и прегърна своите съпруга и дъщеря. "Това е възможно най-нечестното решение", каза на руски език чрез преводач съпругата му Алла и добави: "На света е известно, че това е политическо дело". Тя каза също, че на решението на съда е повлияла американската страна, оказвайки огромен натиск на тайландските власти, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението на апелативния съд за екстрадирането, което трябва да стане в рамките на три месеца, е окончателно и не подлежи на обжалване. Адвокатът на Бут също назова решението за екстрадицията политически мотивирано и заяви, че ще внесе жалба за неговата отмяна в тайландското външни министерство и при краля и кралицата на Тайланд.

Прокурори в САЩ обвиняват Виктор Бут в незаконен трафик на оръжие, започнал от 90-те години. Смята се, че с флотилия от товарни самолети Бут е разпращал оръжия до страни в Африка, Южна Америка и Близкия изток. Той е обвинен, че продавал и посредничил за продажба на оръжия за войните в Афганистан, Ангола, ДР Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.

Сред обвиненията има и за доставки на оръжия за либерийския диктатор Чарлз Тейлър и либийския лидер Муамар Кадафи.

След ареста в Тайланд Виктор Бут бе обвинен от САЩ и в заговор за продажба на ФАРК на оръжия за милиони долари, включително 700 ракети "земя-въздух", хиляди леки стрелкови оръжия, високотехнологични хеликоптери и самолети, снабдени с гранатомети и ракетни установки.

Случаят с Бут създаде дипломатическо напрежение между Москва и Вашингтон, тъй като и двете страни искаха да приберат руснака. Експерти твърдят, че Бут е бил полезен на руските разузнавателни служби и затова Русия не иска той да отиде на процес в САЩ, посочва АП.

Агенцията допълва, че преди днешното решение на тайландския апелативен съд обвинението от САЩ е било подсилено с доказателства, че Виктор Бут и бившият му бизнес партньор Ричард Чичакли са използвали различни компании с цел да бъдат продадени два произведени в САЩ самолета в нарушение на международни санкции на САЩ и ООН.

Русия реагира на решението на Тайланд, като външният министър Сергей Лавров го нарече "неправно" и"политическо".

"Съжаляваме за това неправно според мен решение, политическо решение, взето от апелативния съд в Тайланд", каза Лавров. "Според данните, с които разполагаме, решението е било взето под  много силен натиск отвън, това буди огорчение", отбеляза още той.

"Колкото до интересите на руския гражданин, през всички тези месеци му съдействахме, поддържахме контакти с адвокатите и семейството му и ви уверявам, че ще продължим да правим всичко необходимо, за да издействаме връщането му в родината", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?