Тайланд ще предаде на САЩ оръжейния търговец Виктор Бут

Властите на Тайланд няма да предявяват обвинения към руския оръжеен търговец Виктор Бут, арестуван в страната по подозрения за незаконна търговия с оръжие и боеприпаси, съобщи в сряда пред руската информационна агенция РИА “Новости” адвокатът на бизнесмена в Банкок Ян Дасгупт.

“Тайландският прокурор се отказа днес от предявяването на обвинения към Виктор Бут. След това решение той (Бут – б.р.) бе върнат в ареста във връзка с искането на САЩ за предварителното му задържане”, каза адвокатът.

Според него бизнесменът ще остане под стража дотогава, докато САЩ не изпратят до местните власти искане за екстрадирането на Бут.

“Това искане още не е изпратено. От 9 април тече 60-дневният срок, в който САЩ са длъжни да изпратят искане за екстрадицията, която след това ще бъде разгледана от съда”, отбеляза Дасгупт.

Виктор Бут беше задържан на 6 март след съдебна заповед, издадена от тайландски съд по искане на САЩ. Той е заподозрян в нарушаване на ембаргото на ООН за доставяне на оръжие в зони на регионални конфликти. Бут беше затворен в един от най-строго охраняваните затвори в Тайланд и бе поставен под денонощно наблюдение.

Както бе съобщено по-рано, Русия няма намерение да иска екстрадирането на Бут, защото руските правоохранителни органи нямали никакви претенции към него.

Твърди се, че Виктор Бут, който е бивш кадрови военен от съветската армия, търгува основно с оръжие, произведено в източноевропейските страни, включително и България. Самият той винаги е отричал причастността си към оръжейната търговия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?