Тайланд забранява вноса на пластмасови и електронни отпадъци

Над 400 вида електронни отпадъци ще бъдат забранени за внос в Тайланд

Тайландското правителство ще забрани вноса на електронни и пластмасови отпадъци след съобщения за огромни сметища от старо електронно оборудване, които се появяват в страната, застрашавайки да я превърнат в "световното кошче за боклук", съобщиха местни медии, цитирани от ДПА и БТА в четвъртък.

"Трябва да поставим добрата околна среда и здравето на гражданите ни пред промишленото развитие", заяви министърът на природните ресурси и опазване на околната среда Сурасак Камчанарат пред в. "Нейшън".

Местни медии съобщиха в края на май, че електронни отпадъци, много от които съдържащи потенциално опасни елементи като олово и кадмий, идват в страната от много части на света, включително САЩ, ЕС, Хонконг, Сингапур и Япония.

Повечето нови електронни отпадъци се внасят в страната незаконно, тъй като тайландските заводи са намерили нов начин за извличане на печалба, след като Китай, най-големият световен вносител на боклук, миналата година спря да приема 24 типа отпадъци от чужбина.

До 411 вида електронни отпадъци ще бъдат забранени, без да се определя конкретен график, според въвеждането на нови регулации. Целият внос на пластмасови отпадъци пък ще бъде забранен през идните две години, каза Сурасак.

"Трябва да гарантираме, че първо битовите и пластмасовите отпадъци се използват от рециклиращите заводи, преди да внасяме тези материали от други страни", допълни той.

Тайланд е сред най-големите източници на замърсяването на световния океан, половината от което са пластмасови отпадъци, според "Грийнпийс".

Споделяне

Още от Свят