Тайландският премиер остава на поста си, сблъсъците в Банкок продължават

Тайландският премиер остава на поста си, сблъсъците в Банкок продължават

Тайландският премиер Абхисит Веджаджива, за чиято оставка настояват неговите противници от движението на "червените ризи", заяви, че няма да се оттегли от поста си и че ще продължи военната операция в Банкок, която има за цел да сложи край на протестите, предаде Ройтерс в събота.

"Ние няма да отстъпим и ще продължим с операцията", каза Абхисит. "Правителството ще продължи напред. Ние не можем да се откажем в този момент. Онова, което правим, е за благото на народа и на страната", допълни премиерът, цитиран от Ройтерс. Той обаче подчерта, че военната операция е единственият начин да се сложи край на насилието и на протестите.

"Не можем да оставим страната в ръцете на въоръжени групировки", отбелязва Абхисит. Той подчерта, че се опитва да потуши насилието с цената на минимални кръвопролития.

"Правителството се стреми да възстанови нормалното положение с минимални загуби", заяви Абхисит в реч, излъчена по националната телевизия. Това става през  третия ден на сблъсъци в Банкок между армията и "червените ризи". Армията се опитва да разпръсне протестиращите, които пък са блокирали ключови квартали на столицата.

По последни данни само днес са били убити 6 души, а 31 души са били ранени. Досега в сблъсъците, започнали в четвъртък вечерта, загинаха общо 22 души, а 172 бяха ранени.

Споделяне

Още от Свят