Тайландци изляха кръвта си в протест срещу властта

Тайландци изляха кръвта си в протест срещу властта

Демонстранти в Тайланд изляха днес собствената си кръв пред сградата на правителството и пред централата на управляващата партия, като по този начин извършиха символично жертвоприношение с настояване исканията им за предсрочни избори да бъдат изпълнени, предададоха осведомителните агенции във вторник.

Хиляди протестиращи с червени ризи се наредиха на дълги опашки, за да им бъде взета кръв в отговор на призива на техните лидери за събиране на 1 милион кубически сантиметра (1000 литра) кръв, която да бъде излята пред централата на правителството и на други видни места.

Дадената от доброволците кръв беше налята в пластмасови бидони за вода и откарана към сградата на правителството. Полицията позволи на лидерите на протестите да се приближат до портала и да излеят кръвта.

Протестиращите искат тайландският премиер Абисит Веджаджива да подаде оставка. Те настояват той да разпусне парламента и да насрочи избори, с които да се върне на власт техния лидер, бившият премиер Таксин Шинаватра, свален с военен преврат през 2006 година.

Споделяне

Още от Свят