Тайландците оплакват покойния си крал

Тайландците оплакват покойния си крал

Милиони тайландци се облякоха в петък в черно и бяло, за да изразят скръбта си по своя крал, който вчера почина след 70 години на трона. С неговата смърт започна период на несигурност за кралството, чието единство се крепеше от Пумипон Адулядет, съобщи Франс прес.

Хора, излезли на сутрешен джогинг или пътуващи с метрото за работа, бяха облечени в черно и бяло - цветовете на траура в Азия.

Погребалната процесия с тялото на покойния тайландски крал Пумипон Адулядет премина днес по улиците на столицата Банкок покрай десетки хиляди хора, отдаващи последна почит на монарха, предаде ДПА.

Траурният кортеж потегли от болницата "Сирирадж" към кралския дворец. Начело на процесията беше престолонаследникът принц Ваджиралонгкорн и други членове на кралското семейство.

Облечените в черно опечалени по улиците носеха портрети на покойния крал, починал вчера на 88-годишна възраст, и развяваха жълти знамена с кралския герб. Докато процесията минаваше, много от хората ридаеха от мъка, проснати на земята, а офицерите от армията бяха коленичили, отдавайки чест.

Лекарският персонал и сестрите от болницата "Сирирадж", където Пумипон прекара дълго време от последното десетилетие, лекувайки се от различни заболявания, бяха първите хора, покрай които премина кортежът.

Траурният кортеж превози тялото на краля до храма на изумрудения Буда, намиращ се на територията на двореца. Там ще се състои религиозна церемония по измиване на тялото на монарха.

96-годишният бивш премиер Прем Тинсуланон, който ръководи така наречения Таен съвет на краля, ще бъде временен регент, тъй като престолонаследникът принц Ваджиралонгкорн реши да отсрочи възкачването си на престола, съобщи вестник "Банкок пост".

Принцът престолонаследник Маха Ваджиралонгкорн ще изпълни по-късно будистката церемония по измиване на тялото на баща си - първи етап от продължителна серия ритуали, които членовете на кралското семейство ще изпълняват в продължение на месеци.

Последният от тях ще бъде кремация на тялото. Вчера всички телевизии в Тайланд и чуждестранни медии като Ейч Би О, Си Ен Ен и Би Би Си излъчваха документални филми за покойния монарх, съобщи ДПА. Тези програми ще продължат до днес в полунощ. От утре всяка телевизия може сама да определи програмата си, но се очаква развлекателните предавания и някои реклами да бъдат спрени. На телевизионните водещи също така няма да бъде позволено да носят ярки цветове. Вчера телевизиите излъчваха емисиите си в черно-бели цветове, но тази сутрин бе възстановено цветното предаване.

Правителството обяви тази сутрин почивен ден за държавните служители във връзка с траура и отново поиска от развлекателния сектор да спре дейността си в продължение на 30 дни.

Последните 10 години от царуването на Пумипон бяха белязани от голяма политическа нестабилност, включително сблъсъци между ултрароялистките елити (известни като "жълтите", цвета на кралската власт) и поддръжниците на бившия премиер Таксин Шинаватра (чийто символ е червеният цвят).

През май 2014 г. бе извършен държавен преврат в името на "запазването на монархията" от армията, която искаше да "заключи" политическата сцена в момент, когато кралят бе на преклонна възраст, а престолонаследникът е недолюбван от много тайландци. Шестдесет и четири годишният принц прекара по-голямата част от живота си в Германия, а личността му предизвиква полемика както сред дворцовите съветници, така и сред генералите на власт, подчертават анализатори.

Кой е тайландският престолонаследник принц Ваджиралонгкорн

Вероятният наследник на починалия тайландски крал, 64-годишният престолонаследник принц Ваджиралонгкорн, е офицер от кариерата в тайландските въоръжени сили. Кралят определя официално своя първороден и единствен син за свой престолонаследник през 1972 г., за да внесе яснота в линията за унаследяване на престола, предаде ДПА.

В продължение на много години кронпринцът не е активно ангажиран с кралските дела, но в последно време започна да играе по-видима роля, участвайки в няколко знакови прояви, свързани с кралското семейство.

През 2015 г. Ваджиралонгкорн поведе масов велопоход под наслов "Карай колело за мама" в чест на 83-ия рожден ден на кралица Сирикит. Вестник "Банкок пост" съобщи, че в проявата са се включили около 40 хиляди велосипедисти. Поради големия успех на събитието принцът организира нов велопоход под надслов "Карай колело за татко" същата година и отново влезе във вестникарските заглавия.

Ваджиралонгкорн прекарваше доста време през последните години в Мюнхен, където живееше, като беше превърнал частната си вила там в свой втори дом. Главната му резиденция обаче си остава в Банкок.

През 2011 г. германските власти конфискуваха частния му самолет "Боинг-737", както се твърди, заради дълг на тайландското правителство към германска компания. Тайландските власти бързо се намесиха и проблемът беше решен.

Поради строгите тайландски закони за обида на кралска особа, предвиждащи между три и 15 години затвор, личният живот на Ваджиралонгкорн не се обсъжда публично в Тайланд. Той е бил женен три пъти и има пет синове и две дъщери. Всичките му синове живеят в чужбина.

Принцеса Баджракитиябха, първородната внучка на крал Пумипон, беше назначена за посланик на добра воля на ООН за жените през 2008 г., а след това беше тайландски посланик в Австрия от 2012 до 2014 г. Принцеса Сириванавари е моден дизайнер.

Ваджиралонгкорн е роден на 28 юли 1952 г. Принцът има една по-голяма сестра и две по-малки.

Той напуска Тайланд на 13-годишна възраст, за да учи във Великобритания, а по-късно и в Австралия. Завършва австралийската военна академия "Дънтрун" през 1975 г. и получава капитански чин в Тайландската кралска армия.

Според дворцовите правила единствено кралят може да внася промени в линията за унаследяване на престола.

През последните години се появиха слухове, че престолонаследникът може да бъде друг, но през 2011 г. излезе одобрената от двореца биография на краля "Крал Пумипон - делото на живота", където беше ясно заявено: "Няма никаква несигурност около наследяването на трона".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?