"Тайм" посочи за "човек на годината" Бен Бърнанке

Американското седмично списание "Тайм" посочи в сряда за "човек на годината" председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке. Изданието отбелязва значителния принос на финансиста за излизането от световната финансова криза. Претенденти за званието бяха миналогодишният му носител Барак Обама и шефът на "Епъл" Стив Джобс.

"Рецесията бе водещата тема през цялата година, а без Бен Бърнанке последиците за американската икономика щяха да бъдат още по-тежки", отбелязва главният редактор на списанието Ричард Стенгел. "Обикновено тези, които не извличат поуки от историята, грешат. Бърнанке не само се учи от грешките в историята, но и записа в нея името си", коментира изданието.

Бен Бърнанке оглави Федералния резерв през февруари 2006 г. Дотогава той беше председател на Съвета на икономическите експерти в администрацията на американския президент, както и в управлението на Фед. Повече от двайсет години той преподава макроикономика във водещите университети на САЩ.

Традиционно всяка година "Тайм" обявява в последния си декемврийски брой "човека на годината". Според вестника номинацията е за "човек или хора, които повече от всеки други или други са въздействали за нашия живот – в добрия или лошия смисъл".

Званието се присъжда от 1927 г. Тогава с това звание бе удостоен летецът Чарлз Линдберг, който за първи път прелетя сам Атлантика.

Така за "човек на годината" бе посочван Адолф Хитлер (1938), компютърът (1982), Сталин (1939 и 1942), Никита Хрушчов (1957), Михаил Горбачов (1987) и Владимир Путин (2007).

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?