"Тайм Уорнър" с нов собственик в сделка за 85 млрд. долара

"Тайм Уорнър" с нов собственик в сделка за 85 млрд. долара

Американският телекомуникационен гигант "Ей Ти енд Ти" (AT&T) обяви, че купува медийната група "Тайм Уорнър" (Time Warner), която притежава телевизиите "Ейч Би Оу" (HBO) и "Си Ен Ен" (CNN), както и компанията за производство на филми и телевизионни предавания "Уорнър брадърс" (Warner Brothers), съобщиха световните агенции.

Компанията ще плати по 107.5 долара за всяка акция на "Тайм Уорнър", което означава общо 85,4 милиарда долара, а като се прибавят и задълженията на медийната група, сумата на сделката може да достигне 108.7 милиарда долара. Плащането ще се извърши в брой и ценни книжа в равни пропорции.

Ако сделката бъде одобрена от антитръстовите регулатори, тя ще бъде най-голямата в света за тази година и ще промени значително американския медиен пейзаж, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес

Новата структура ще има пазарна капитализация от над 300 милиарда долара, с разнообразни дейности, от телекомите и медиите до кабелната телевизия и интернет. Тя ще бъде оглавена от изпълнителния директор на AT&T Рандъл Стивънсън, според в. "Уолстрийт джърнъл".

Кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп заяви в събота, че ако беше президент, щеше да се противопостави на тази сделка, защото тя води до концентриране на твърде много власт в ръцете на твърде малко хора, предаде ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?