"Тайм": Великобритания позволи истинската Макмафия да разцъфти

Руското посолство в Лондон атакува филма на БиБиСи, описващ Великобритания като средище на руски гангстери

"Тайм": Великобритания позволи истинската Макмафия да разцъфти

Независимо от блясъка, преследванията и политическите интриги, новият трилър на БиБиСи "Макмафия" е неприятна гледка. Едновременно с вълнението, филмът предизвиква истинска ярост. Той може да бъде сравняван с други класни телевизионни продукции за супербогати международни мошеници, в които обаче има няколко честни хора, които работят срещу организираната престъпност и корумпираното правителство, докато посланието на "Макмафия" е, че честните хора странят от тази битка, пише британският в. "Таймс" в пространен коментар за сериала на БиБиСи, направен по документалната книга на журналиста Миша Глени "Макмафия. Престъпност без граници".

"Макмафия"  е разследване за глобалната организирана престъпност и нейните връзки с тайните комунистически служби от съветско време. Според книгата хаосът и политическите промени, които са последвали след падането на комунизма в Източна Европа, заедно с нарастващото търсене на Запад и лесното движение на пари и хора създават перфектната възможност за организираната престъпност да се укрепи от тъмната страна на глобализиращата се икономика.

Както пише в. "Таймс", Великобритания дълго време почиташе и посрещаше с отворени обятия супербогати хора, почти без да се интересува от произхода на капитала им.

Филмът на БиБиСи отразява реалността с безволевите, подлизурковски държави, сред които Великобритания, които решиха, че цената за доходоносната глобализация ще е приемът на тези бездушни копелета. Пийте шампанското им, не обръщайте внимание на сделките им, представяйки си, че присъствието им в британската столица е някакво украшение, доказващо нейното могъщество, пише коментаторката Либи Първис.

Според нея едно от най-шокиращите откровения в книгата на Миша Глени са думите на сътрудник на агенцията за борба с организираната престъпност, която просъществува само няколко години. Той твърди, че при управлението на Тони Блеър на агенцията са дадени стриктни указания да не обръща особено внимание на парите от руски произход, които влизат и излизат от Лондон.

По данни на Миша Глени, организираната престъпност съставлява около 15% от световната икономика. Тя купува правителства. В статията се посочват примери със световни лидери като Путин, Тръмп, Ердоган, които са замесени във възмутителни финансови сделки, но това се приема като разбиращо се от само себе си.

Опортюнизмът, прането на пари и жестоката експлоатация на бедните, понякога достигаща условията на робството, започнаха да стават по-обичайни явления след падането на Съветския съюз, хаоса в Близкия Изток, огромните печалби от продажби на наркотици от Мексико до Индия и многобройните международни пътувания, зад които се прикрива търговията с хора с цел сексуална експлоатация.

Несъмнено, тези проблеми са характерни не само за нашия относително тих остров. Но ние станахме уютен пристан, а в нашия списък относно противодействието на корупцията има още много какво да се желае, пише "Таймс". Визата "златен билет" позволява на тези, които инвестират във Великобритания 2 млн. паунда, да живеят безпрепятствено в страната, да купуват собственост, да доведат семействата си и да се занимават с бизнеса си без излишни въпроси за произхода на милионите им.

По информация на "Трансперанси интернешънъл", от 2008 до 2015 г. около 60% от всички визи в категорията "инвеститор" са получили граждани на Русия и Китай, независимо че спрямо всички, идващи от бившия Съветски съюз и от комунистически Китай, възникват въпроси, отбелязва изданието, което по-нататък се спира на продажбата на британски земи и имоти на подобни "инвеститори".

Цитирани са данни на сп. "Private Eye" за 2015 г., според които близо 100 000 удостоверения за право на собственост в страната принадлежат на офшорни компании.

Националната агенция за борба с престъпността разказа колко хубаво нашите банкери, счетоводители, адвокати и пиар специалисти умеят да перат пари и репутация.

Те помагат, съзнателно или не, замазвайки следите чрез създаване на корпоративни структури, придобиване на активи за влагане на незаконни средства и предоставяне на анонимност на престъпници. Ние се специализираме в създаването на имидж на порядъчност, ако хората са богати, отбелязва "Таймс".

Едно от средствата за инвестиране на пари са недвижимите имоти. В резултат на това много къщи и жилища дълго време пустеят, независимо от недостига на жилища в британската столица.

Разбира се, не всички супербогати чужденци са гангстери. Но всяко правителство би трябвало първо щателно да проучи, след това да интервюира и в крайна сметка да изключи онези, които може да са свързани с престъпния свят. Също така правителството е длъжно да защити собствените си граждани и да не се надява, че богатството на върхушката постепенно ще се спусне надолу. Ние почитаме и благоговеем пред високомерните богаташи, но също така трябва да се интересуваме и това как са забогатели, пише в заключение "Таймс".

Руското посолство атакува филма "Макмафия"

Разобличаването на мафиотския ъндърграунд в новия филм на БиБиСи намери своя противник в лицето на руското посолство в Лондон, което твърди, че "Макмафия", знаменитата драма с Джеймс Нортън в главната роля, е "престъпление срещу истината".

Това бе написано в туитър акаунта на руското посолство в Лондон, според което филмът клиширано и подвеждащо представя Великобритания като "средище на руски гангстери".

Туитър акаунтът на посолството, спечелил си популярност благодарение на провокативни коментари, пита читателите си могат ли да отгатнат колко руснаци са осъдени на затвор във Великобритания. В анкетата са гласували 900 човека, от които 59% са дали "правилен отговор", че броят им е по-малко от 10.

"Равнището на престъпност сред руснаците във Великобритания е много по-ниско от средностатистическия показател за страната. Прекрасно е, че нашите последователи (в Туитър-бил.ред.) не се подвеждат по щампи, разпространявани от БиБиСи", се казва в съобщението на посолството.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?