Таймс: Британецът Джон Ървинг не бил давал подкупи на Саддам, защото бил дребен служител

Британският търговец с петрол Джон Ървинг, обвинен, че е плащал милиони долари подкупи на режима на Саддам Хюсеин в Ирак, казва, че ще се бори срещу подобни твърдения, пише в неделното издание на електронния сайт на британския вестник Таймс.

Изданието припомня, че освен Ървинг по случая обвиняеми са американецът Дейвид Чалмърс, собственик на тексаската компания Бейойл, и българинът Людмил Дионисиев. Двамата бяха арестувани в Хюстън преди десетина дни и в понеделник ще застанат пак пред съда, отбелязва Таймс.

Вестникът цитира адвоката на Ървинг, който заявява, че неговият клиент отрича да е вършил нещо незаконно и смята да се защитава срещу подобни обвинения. По думите на адвоката Андрю Престън Ървинг е бил обикновен служител в Бейлойл и бил шокиран, че името му се споменава във връзка с процеса в Ню Йорк.

Адвокатът на Ървинг каза, че няма информация от британските власти САЩ да са искали екстрадиране на клиента му.

Джон Ървинг обаче е основната фигура при учредяването на българския клон на тексаската фирма “Бейойл” – “Бейойл България”. Той е бил твърде близък с арестувания служител в “Бейойл” Людмил Дионисиев и според български партньори на “Бейойл – България” е бил “мозъкът” на търговските сделки, които фирмата извършвала в България и в региона.

Връзките на Ървин с Дионисиев са от много години, още когато българинът е бил служител в държавната фирма “Химимпорт”. Според бивши кадри на външнотърговското предприятие Ървин е имал тесни контакти с много наши специалисти и търговци в целия сектор на химическата промишленост.

Споделяне

Още от България