"Таймс": Брюксел заплашва да спре парите за източните автократи

Първи гласове против: Унгария и Полша заради обвързването на фондовете с правовата държава, Франция и Швеция по финансови причини

"Таймс": Брюксел заплашва да спре парите за източните автократи

Брюксел ще има право да спира финансирането за страни, които не издържат нов тест за "върховенството на закона". Това предвижда първият план за разходите на Европейския съюз след Брекзит, коментира британският в. "Таймс" в четвъртък – ден след като Европейската комисия направи предложението си, по което в следващите месеци предстоят вероятно бурни дебати.

Европейската комисия представи бюджет в размер на 1,3 трилиона евро за 2021-2027 г., който се опитва да запълни празнината, оставаща в хазната на ЕС след напускането на Великобритания, но може да задълбочи разделенията в общността заради предизвикващи разногласие въпроси като бежанските квоти и съдебната независимост.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който очаква подобни битки, както и спорове за разпределянето на брюкселския пай, призова членовете да проявят солидарност в идните месеци. Той настоя, че новият бюджет е "възможност да оформим своето бъдеще като нов, амбициозен съюз от 27 страни".

Планът обаче заплашва да институционализира вече увеличаващите се разделения между Изтока и Запада, пише по-нататък британският вестник. Полша и Унгария оглавяват протести срещу искането финансирането да бъде в зависимост от това дали страната ще издържи новия тест за "върховенство на закона".


Предложението, определено като "съществено нововъведение", има за цел да попречи на страни от някогашния източен блок да нарушават демократичните свободи и да ги принуди да зачитат бежанските квоти на ЕС под страх от загуба на финансирането от Брюксел.

Идеята има силната подкрепа на Франция, Германия и Холандия, но много източноевропейски страни са недоволни от това да бъдат принуждавани да приемат западноевропейския съдебен модел.

Унгария и Полша, които вече открито се разбунтуваха и отказват да прилагат мигрантските квоти на ЕС въпреки решенията на Съда на общността, почти със сигурност са в нарушение на новите изисквания, което значи, че могат да наложат вето на бюджета, пише "Таймс".

Полша е в спор с ЕС и заради реформата на Конституционния си съд. Румъния също е предупредена заради съдебни реформи, отбелязва вестникът.

 

Първи гласове против

 

Унгария реагира гневно на предложение на Европейската комисия, което може да намали средствата за развитие, отпускани на държави, за които се смята, че са подкопали върховенство на закона. Будапеща заяви, че няма да приеме да бъде изнудвана, предаде Ройтерс.

"Има действащи договори в Европейския съюз, които ясно определят правата и задълженията на държавите членки на ЕС", каза на пресконференция унгарският външен министър Петер Сиярто.

"Ние не сме съгласни с всяко предложение, което би предполагало потенциално изнудване на когото и да било, когато става дума за европейски фондове, които трябва да бъдат предоставени на страните въз основа на договорите", каза той.

Еврокомисията обвини дясното правителство на премиера Виктор Орбан, че подкопава независимостта на унгарските съдилища и ограничава свободата на медиите.

 

Варшава ще се противопостави на всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни членки, каза заместник-външният министър на Полша Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс.

Пътят към пълен компромис по бюджета на ЕС все още е много дълъг, каза Конрад Шимански пред репортери във Варшава, която може да загуби значителни средства заради заплахата за независимостта на съдебната ѝ система.

 

Френското правителство определи като неприемливи предложенията на Брюксел за съкращаване на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП) с около 5 процента в многогодишния бюджет за периода 2021-2027 година, предаде Франс прес.

Такова понижение - драстично, мащабно и сляпо - е просто неприемливо и Франция няма да приеме никакво намаление на преките доходи на селскостопанските производители, се казва в комюнике на френското министерство на земеделието.

Комисията предложи финансирането на ОСП и на политиката на сближаване да се намали умерено - и за двете политики с около 5 процента - за да отразява новата действителност след напускането на Великобритания.

Швеция е на мнение, че предложеният от Европейската комисия многогодишен бюджет на ЕС е необоснован, заяви в интервю за шведската телеграфна агенция ТТ финансовият министър Магдалена Андерсон. Това е необосновано предложение, което не можем да приемем, отбеляза тя.

Колкото е по-голям е бюджетът, толкова е по-голяма ще бъде вноската, допълни Андерсон.

Предложението на ЕК за бюджета за периода 2021-2027 година означава,че вноската на Швеция може да се увеличи с 15 милиарда шведски крони (около 1,5 милиарда евро). Това е с 35 процента повече, отколкото средно през 2014-2020 година, затова Андерсон отбеляза, че очаква разгорещени преговори с Европейската комисия по този въпрос.

По думите ѝ ЕС се нуждае от по-съвременен бюджет, който да заделя повече средства за сигурност, миграция и създаване на работни места.

В интервю за шведската телеграфна агенция ТТ премиерът Стефан Льовен припомни, че през 2015 година кралството е приело 163 000 бежанци, като изчислен на глава от населението, показателят е рекорден.

Европейската комисия отбелязва, че без отчитане на инфлацията (по цени от 2018 г.) бюджетът е 1,135 милиарда евро поети задължения, което се равнява на 1,11 процента от брутния национален доход (БНД) на ЕС-27. Бюджетът на ЕС за завършващия цикъл 2014-2020 година е 1,087 милиарда евро, което се равнява на 1,03 от сумарния БНД на ЕС за периода.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа